Øy har vokst seg fem ganger så stor

Mens enkelte øygrupper står i fare for å synke i havet, dukker det opp nye øyer i Japan.

Den ferske øya dukket plutselig opp i Stillehavet, rundt 1000 kilometer sør for Tokyo da en undersjøisk vulkan fikk utbrudd 20. november i fjor.

På et halvt år har kontinuerlige lavastrømmer sørget for at øya nå har rukket å vokse seg fem ganger så stor, forteller den japanske kringkastingskanalen NHK.

Måneden etter vulkanutbruddet startet, smeltet den nye øya sammen med den ubebodde naboøya, Nishinoshima, som tilhører den vulkanske kjeden Ogasawara.

– Et mysterium

Per 22. mars 2014 skal høyeste punkt på øya ha målt 71 meter, ifølge Japan Times. Den nå sammensmeltede øya er per i dag rundt 1 kilometer lang.

– Det er et mysterium at lavautbruddene fortsetter slik sammenhengende over så lang tid, sier professor Kenji Nogami ved Tokyo institutt for teknologi til statskanalen.

Han er overrasket over varigheten på naturfenomenet, og sier det er uvanlig at japanske vulkaner slipper ut lava sammenhengende i seks måneder. Det er flere tiår siden sist noe liknende skjedde i Japan.

Tror øya kommer til å vokse

Fortsatt stiger røyk fra to kratere, og japanske myndigheter har tidligere advart mot at den svarte røyken kan utgjøre en helsefare.

Ifølge universitetsprofessor Fukashi Maeno kommer vulkanutbruddet til å vare.

– Forskere må overvåke øya og ta prøver av stein og gassutslipp for å finne ut mer om hva som er årsaken til de enorme mengdene magma, sier Maeno til NHK.

Selv om kun det ene krateret blåser ut lava i dag, flyter det også opp lava fra flere andre steder på øya. Forskerne tror derfor at øya vil fortsette å vokse i tida framover også.

En ny øy dukket opp i Japan for et halvt år siden.

Slik ser de to øyene, som nå har blitt til én, ut i dag. Videobildene er fra NHK 16. mai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt