NRK Meny
Normal

Denne øya kan være siste mulighet

Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin» har kommet fram til Franklin-øya, som er det siste stedet Berserk-kaptein Jarle Andhøy har bedt dem lete etter det savnede mannskapet.

Franklin Island

Franklin-øya er ett av fire kontaktpunkter for mannskapet på «Berserk».

Foto: Grafikk: NRK

Skipet sendte ut et helikopter like før klokken 20 fredag kveld, og satser på å fullføre søket i løpet av to timer.

– Vi håper det beste, og er spente, sier navigasjonsoffiser Mal Holland til NRK.

Mannskapet vil i samråd med Hovedredningssentralen i New Zealand ta stilling til den videre letingen etter at helikoptersøket er gjennomført.

Det har fredag kommet motstridende meldinger fra «Steve Irwin» og hovedredningssentralen i Bodø om den videre letingen etter «Berserk» og de tre som var om bord.

«Steve Irwin», som er under ledelse av miljøaktivisten Paul Watson, er nå det eneste skipet som leter etter de savnede, og har finkjemmet over 4000 kvadratkilometer.

Les: Dette er dei sakna på «Berserk»

Fredag ettermiddag kom det meldinger om at leteoperasjonen var innstilt, men ifølge Hovedredningssentralen i Bodø er «Steve Irwin» på vei til Franklin-øya i Ross-havet, som var ett av fire avtalte kontaktpunkter på ankringsruta til «Berserk».

Dette bekrefter Hovedredningssentralen i New Zealand i en pressemelding fredag kveld.

Det var Berserk-kaptein Jarle Andhøy som opplyste om ankringspunktene, og den avsidesliggende øya er det siste stedet som ikke er undersøkt.

Les: – Gutane på båten er alt som tel

Det er ventet at skipet vil være framme ved øya i 21-tiden norsk tid, og mannskapet vil da trolig foreta et nytt søk med helikopter.

Berserk-søk

Mannskapet på «Steve Irwin» har lett etter «Berserk» i over to døgn.

Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard/Scanpix

Vil ikke søke aktivt på veien

Siden letemannskapene begynte søkene tirsdag mener de å ha gjennomsøkt området så nøye at det ikke lenger er noe håp om å finne «Berserk» og mannskapet, som nå har vært savnet siden tirsdag morgen.

– Det stemmer at vi nå har kurs mot Franklin-øya. Den ligger på ruta hjemover, men vi kommer ikke til å søke aktivt etter Berserk på veien dit. Siste ordre fra New Zealand er at vi kan avslutte søket dersom vi ønsker det, og det har vi nå gjort, sa kvartermester Luz Rivas til NRK tidligere fredag kveld.

Les også: – Det ser ikke bra ut

Rivas fortalte også at mannskapet var oppgitt over at de hadde fått svært lite bistand i søket etter det norske skipet, og kritiserer både kystvakten i New Zealand og det russiske forskningsfartøyet som deltok i søket.

Les: – Burde sett inn profesjonelle i Berserk-søk

Berserk

«Berserk» i Sørishavet.

Foto: Jarle Andhøy / Scanpix

Vurderes på nytt i kveld

Nils Jørgen Vordahl, som er talsmann for «Berserk», mener søket ikke er innstilt fordi alt håp er ute.

Letemannskapene fant fredag en redningsflåte , 20 vannposer og en åre som stammer fra «Berserk», noe de mente svekket sjansene for å finne de tre savnede i live.

– Jeg vil ikke spekulere i årsaken til at disse tingene er funnet. Jeg konstaterer at flåten man har funnet er revet av båten, og ikke skåret av. Det betyr med stor sannsynlighet at det ikke har vært mennesker i båten, sier Vordahl.

Rune Ohslgaard var mannskap på Berserk

Rune «Supern» Ohlsgaard.

Foto: NRK

Rune Ohlsgaard, som har vært med som mannskap på «Berserk» tidligere, mente imidlertid at funnene kan tyde på at noe har gått galt .

– Redningsflåten er vanligvis festet på en veldig solid måte. At den nå er funnet i sjøen i dårlig forfatning, uroer meg veldig, sier Ohlsgaard.

Hovedredningssentralene i Bodø og New Zealand holder kontinuerlig kontakt, og skal i løpet av kvelden vurdere om letingen skal fortsette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt