Denne mannen skal utfordre Putins makt

Den russiske opposisjonspolitikeren og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj offentliggjorde i dag at han stiller som presidentkandidat.

Aleksej Navalnyj

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble her pågrepet i forbindelse med en demonstrasjon i 2013.

Foto: Vasily Maximov / AFP

Det var i en video sendt ut til sine tilhengere via internett Aleksej Navalnyj i dag kunngjorde at han er kandidat i presidentvalget som etter planen skal holdes i Russland i 2018.

– Jeg lover å diskutere saker som andre tier om og å slåss for seier, sa Navalnyj.

Han har gjort seg populær hos mange russere gjennom å avsløre hvordan landes politiske og økonomiske elite beriker seg på en måte som bare kan skje gjennom korrupsjon og brudd på landets lover og regler.

Han avslørte blant annet hvordan sjefen for de russiske jernbanene, Vladimir Jakunin, bygget et palass utenfor Moskva med midler som langt oversteg lønnsinntektene.

Han har også avslørt hvordan mange av de russiske politikerne som bruker tøffest språkbruk mot Vesten selv sender barna på skole i utlandet og kjøper dyre leiligheter til dem, blant annet i London.

Vladimir Putin, Rex Tillerson

Vladimir Putin har ennå ikke gitt beskjed om han stiller til valg i 2018. Her er han sammen med Exxon Mobile-topp Rex Tillerson som nylig ble utpekt som utenriksminister i Donald Trumps regjering.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Ble stoppet av det russiske rettssystemet

Aleksej Navalnyj markerte seg for alvor i forbindelse med protestene mot fusk under valgene til nytt parlament i 2011.

I 2013 stilte han som alternativ kandidat under ordførervalget i Moskva, og fikk overraskende hele 27 prosent av stemmene. Etter denne suksessen satte myndighetene i gang undersøkelser av Navalnyjs egen forretningsvirksomhet.

Det gjorde at han ble dømt til fem års betinget fengsel, en dom han selv beskriver som politisk.

Dommen gjorde det umulig for Navalnyj å stille som kandidat eller delta i parlamentsvalget i år, men seinere ble dommen omgjort og saken er nå tilbake i det russiske rettssystemet.

Sekretæren for den sentrale russiske valgkommisjonen Maja Grisjnina sier til nyhetsbyrået RIA Novosti at Navalnyjs muligheter til å stille som kandidat vil være avhengig av hva som skjer under den nye rettsbehandlingen.

Vladimir Putin

Fire av fem russere støtter i dag den sittende presidenten Vladimir Putin.

Foto: Alexey Druzhinin / AFP

Putin er populær

I dag viser alle meningsmålinger at den sittende russiske presidenten Vladimir Putin har en oppslutning fire av fem russere.

Putin har ennå ikke gitt beskjed om han stiller for en ny periode, gjør han det vil nok Navalnyj få en tøff oppgave med å få med seg større grupper av velgerne.

Samtidig kan den økonomiske utviklingen, eller rettere sagt mangel på utvikling, være en fordel for Navalnyj foran valgkampen i 2018.

Den russiske økonomien sank med 3,7 prosent i 2015 og nedgangen har fortsatt også i år. Det skyldes ikke bare vestlige sanksjoner på grunn av den russiske politikken overfor Ukraina, men først og fremst skyldes det lavere priser på olje og gass.

Det rammer den vanlige russere i økende grad. Fra november 2015 til november i år falt den reelle kjøpekraften til russerne med hele 8,3 prosent.

Nedskjæringer kan hjelpe Navalnyj

Den russiske finansministeren Anton Siluanov har varslet kraftige kutt i utgiftene for 2017, noe som også kan komme til å ramme det russiske forsvaret. De har fått en voldsom vekst i budsjettene de siste 15 åra.

Men den anerkjente økonomen Chris Weafer sier til nyhetsbyrået AFP at det neppe kommerstore kutt før etter presidentvalget våren 2018.

Hele den sittende eliten i Russland vil først sikre et gjenvalg for Putin eller den etterfølger som han har utpekt før de utfordrer det russiske folk med kutt i velferd mener han.

Likevel vil nok den 40 år gamle Aleksej Navalnyj være en brysom utfordrer for den russiske makteliten, både fordi han er en god folketaler og fordi han med sitt ungdommelige utseende og utebane livsstil vil tiltrekke seg velgergrupper i de store byene.

Men samtidig er det ingen tvil om at myndighetene i Russland har metoder for å stoppe Navalnyj. Det er den rettsprosessen som altså ennå pågår et eksempel på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt