NRK Meny
Normal

Denne kan redde Obamas helsereform

Flere og flere mener hamburgere, pommes frites og brus skal finansiere tidenes helsereform i USA.

Burger

MMMMM: Denne kaloribomben kan blir redningen for Obamas helsereform.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Ingenting har fått amerikanerne til å slutte å røyke som ekstra skatt på tobakk.

Se også: Med hjerteatakk på menyen

Nå tar flere og flere til orde for at en slik «syndens skatt» også skal innføres på usunn mat og drikke. Pengene kan brukes til å finansiere president Barack Obamas mye omtalte helsereform.

Guvernør David Paterson har tidligere tatt til orde for å innføre en tilleggsskatt på brus på 18 prosent for å få orden på en slunken offentlig økonomi.

Det ble rabalder, og Paterson måtte trekke tilbake forslaget bare tre måneder etterpå.

Flere snur

Ifølge LA Times plukker imidlertid stadig flere helseeksperter og såkalte tenketanker opp hansken. De mener tiden er moden for en ekstra beskatning på mat og drikke som er rike på kalorier men fattige på næring.

Og til tross for at ingen i Kongressen har tatt turt å ta til orde for ekstraskatten, peker stadig flere utenfor Kongressen på at dette er en ypperlig måte å finansiere Barack Obamas omlegging av helsesystemet i USA.

Nå kan også politikerne bli tvunget på banen. Ifølge en spørreundersøkelse fra Kaiser Family Foundation nylig, svarte 55 prosent av de spurte at de var positive til en slik ekstra skatt på usunn mat. Det er en økning på tre prosentpoeng fra en lignende spørreundersøkelse i april.

Andelen som var positive til en «syndens skatt» på brus gikk fra 46 prosent til 53 prosent.

Positiv oppinion

Men det stopper ikke der. Hele 63 prosent av dem som var negative til den ekstra beskatninger sier i samme undersøkelse at de ville støttet forslaget dersom disse skattepengene øremerkes til bekjempelse av overvektsrelaterte sykdommer.

Vi tar livet av rundt 100.000 mennesker i året med slik mat og drikke, så vi må finne på noe, sier kardiolog Arthur Garson ved Universitetet i Virginia til LA Times .

Lederen for Rudd Center for matpolitikk og overvekt ved Yale University sier skattens positive sider er så åpenbare at det bør være en «no brainer».

Kritikerne mener en slik skatt både vil gjøre USA til en stat som må holde sine innbyggere under armene, og at skatten vil ramme skjevt ettersom denne type mat ofte er billig og derfor utgjør en stor del av kostholdet til fattige mennesker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt