Hopp til innhold

Den voldtektstiltalte bak Nobel-skandalen møtte i retten: Nekter for alt

Anklagene mot svensk-franske Jean-Claude Arnault utløste skandalene i Svenska Akademien. I dag møtte den såkalte «kulturprofilen» i Stockholm tingrett, tiltalt for to voldtekter.

Jean-Claude Arnault

Jean-Claude Arnault ville ikke svare på spørsmål fra pressen da han kom til Stockholm tingrett. Arnaults posisjon helt på toppen av svensk kulturliv og skadevirkninger for Nobels litteraturpris, har ført til mediedekning verden over.

Foto: Fredrik Sandberg / AFP

Voldtektsanklagene mot den svensk-franske teaterregissøren vekker verdens interesse.

Jean-Claude Arnault ble møtt av et stort nasjonalt og internasjonalt pressekorps da han onsdag morgen møtte i Stockholm tingrett. Arnault er tiltalt for to tilfeller av voldtekt mot en kvinne.

– La meg være, sa en amper Arnault, eskortert av sikkerhetsvakter, da fotografene omringet ham.

Selv nekter teaterregissøren å ha gjort det han er tiltalt for.

Støtter seg på vitner og legerapporter

Aktor mener å ha gode kort, selv om forholdene som nå behandles av retten bak lukkede dører hendte for sju år siden, høsten 2011.

Sju personer skal vitne mot Arnault. De vil blant annet ifølge Svenska Dagbladet bekrefte at kvinnen vurderte en politianmeldelse av «kulturprofilen» allerede i 2013. Legejournaler skal ifølge svenske medier støtte opp under anklagene.

– Det har vært smertefullt. Hun bærer på traumatiske opplevelser, men hun klarer å komme seg gjennom forklaringen, sa kvinnens Elisabeth Massi Fritz til det svenske nyhetsbyrået TT før kvinnen skulle gi sin forklaring.

I retten nektet Arnault skyld på begge tiltalepunktene, ifølge SVT og og mener den seksuelle omgangen de to hadde var frivillig.

#meetoo på toppen av kulturlivet

Voldtektstiltalen kom som følge av anklagene fra 18 kvinner, som kom frem i Dagens Nyheter høsten 2017.

Kvinnene fortalte om seksuell trakassering og overgrep fra den kjente kulturprofilen.

Åtte av kvinnene valgte å anmelde Arnault, fire av anmeldelsene gjaldt voldtekt, noe som fikk politiet til å innlede etterforskning.

Jean-Claude Arnault og Katarina Frostenson

Jean-Claud Arnault og Katarina Frostenson har vært et kjent og mektig par i svensk kulturliv.

Foto: Jonas Ekstromer / AFP

Det viste seg at flere av kvinnene som kom med anklagene hadde nære bånd til Svenska Akademien, som har ansvaret for utdelingen av Nobels litteraturpris. Svenska Akademien regnes som prestisjetoppen i svensk kulturliv.

I Svenska Akademien var Jean-Claud Arnaults ektefelle, poeten Katarina Frostenson medlem.

Flere av kvinnene som fortalte om «uønsket intimitet» fra Arnaults side, var kvinnelige ansatte i akademiets stab, kvinnelige medlemmer av akademiet eller døtre og ektefeller av akademimedlemmer.

Fordi enkelte av sakene lå langt tilbake i tid, og derfor er foreldet etter loven, valgte påtalemyndigheten til slutt å tiltale Jean-Claude Arnault for to voldtekter.

Kronprinsessen antastet

Selv kronprinsesse Victoria ble utsatt for det som beskrives som en «seksuell gest» fra den langt eldre Arnault under et nobelarrangement. Ett av vitnene var Victorias far, kong Carl Gustav.

Etter hendelsen skal et navngitt akademimedlem ha fått i oppgave å sørge for at kronprinsessen aldri var alene med Arnault.

Noen av de mest alvorlige episodene knyttes til kvinner som arbeidet ved kulturscenen Forum, som Arnault drev sammen med sin ektefelle, og som de mottok støtte fra Akademien fra.

Flere av overgrepene skal ha skjedd i leiligheter og lokaler som Svenska Akademien eier.

Elisabeth Massi Fritz, advokat for kvinnen som har anklaget ean-Claude Arnault for voldtekt

Elisabeth Massi Fritz er advokat for kvinnen som anklaget Jean-Claud Arnault for voldtekter og seksuelle overgrep, som han nå står tiltalt for. Flere andre saker som gjaldt andre kvinner ble henlagt på grunn av foreldelse.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Gransking førte til full splittelse

De alvorlige anklagene førte til at det ble besluttet å bestille en uavhengig granskingsrapport.

Advokatselskapet fikk i oppgave å gjennomgå Akademiens forhold til Arnault.

Han var blant annet beskyldt for å ha lekket navnene på sju vinnere av Nobels litteraturpris, navn han fikk gjennom sin kone Katarina Frostenson som deltok i utvelgelsen.

Sarah Danius

Bråket rundt Jean-Claude Arnault førte til manne- og kvinnefall i Svenska Akademien. Både den faste sekretæren Sara Danius (t.v.) og forfatteren Sara Stridsberg (t.h.) trakk seg.

Foto: JONAS EKSTROMER / AFP

Granskingsrapporten som var klar vinter/våren 2018, førte til full splittelse.

Advokatene avdekket det som ble beskrevet som uheldig økonomisk samkvem mellom Akademien og «kulturprofilen», inhabilitet i beslutninger og kritikkverdig disponering av akademiets eiendeler og eiendommer.

Granskingsrapporten ble etter mye diskusjon overlevert til politiet.

I tillegg marsjerte det ene akademimedlemmet etter det andre ut av Svenska Akademien, som følge av krangelen som oppstod rundt Arnault og ektefellen. Utmarsjen førte til at Svenska Akademien ikke lenger var beslutningsdyktig.

Bråket og skittentøyvasken i svensk kulturlivs øverste gemakker, førte også til at utdelingen av Nobels litteraturpris for 2018 er utsatt.

Både Nobelstiftelsen og kong Carl Gustav er tungt inne i krisehåndteringen for den prestisjefylte institusjonen. I mellomtiden venter svensk og utenlandsk media på detaljene som siver ut fra Stockholm tingrett.