Den store statsministerduellen

De er to. De er rivaler. Den ene er statsminister og i forsvarsposisjon. Den andre vil gjerne bli statsminister og er i angrepsposisjon.

Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt
Foto: Keld Navntoft / SCANPIX

Venstremannen Anders Fogh Rasmussen har vært dansk statsminister siden 2001. Helle Thorning-Schmidt har vært leder for Socialdemokratiet siden 2005.

En av de to kan løfte seiersvimpelen etter Folketingsvalget tirsdag 13. november.

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen er 54 år, gift og har tre barn. Ingen Venstre-mann har sittet som statsminister så lenge som ham. Han er også den eneste statsministeren fra Venstre som har ledet landet i to påfølgende valgperioder.

Aldri ferdig, alltid på vei

Anders Fogh Rasmussens slagord

Rasmussen er født i Ginnerup på Jylland. Han er sosialøkonom, cand.oecon fra Aarhus Universitet og har skrevet bøker innen sitt fagfelt, alene og sammen med andre.

Han er bondegutten som vokste opp i opposisjon til byfolk og akademikere. Det avgjorde hvem han og hans parti skulle kjempe for. Han skapte seg slagordet "Aldri ferdig, alltid på vei."

Anders Fogh Rasmussen og George W. Bush

Anders Fogh Rasmussen og George W. Bush

Foto: CHARLES DHARAPAK / AP

Han ble systematikeren som også ville være sterk. Han ble sett på som litt forknytt. Men han arbeidet hardt, og mange dansker følte de kunne stole på ham; de visste hvor de hadde ham. Han nådde dit hans forgjenger i partiet, norgesvennen Uffe Ellemann Jensen, ikke nådde - til topps.

Omstridt på grunn av Irak

Anders Fogh Rasmussen ble medlem av Folketinget høsten 1978. Han har vært skatteminister og økonomiminister, og hans regjering har gitt betydelige skattelettelser.

Han er også omstridt som politiker, spesielt for sin støtte til USA når det gjelder Irak-krigen. Han har sendt danske soldater til Irak og Afghanistan. Fra venstresiden får han også kritikk for samarbeidet med Dansk Folkeparti når det gjelder innvandringspolitikken.

Han gjorde et godt valg for Venstre i 2001 og overtok etter sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen som statsminister. Venstre tapte litt i oppslutning ved valget i 2005, men beholdt regjeringsmakten, og Fogh Rasmussen fortsatte som statsminister.

Meningsmålingene nå viser at Venstre kan komme til å tape enda litt, og kanskje blir han avhengig av enda flere partier for å overleve som statsminister i en borgerlig regjering.

Men konkurransen er blitt hardere.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt er 41 år, født i Rødovre og vokst opp i Ishøj sør for København. Hun er gift med Stephen Kinnock, sønn av den tidligere britiske Labourlederen Neil Kinnock. De har to barn.

Hun er statsviter, cand. scient.pol. fra København Universitet, og har i tillegg en magistergrad i europeiske studier fra Belgia.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt

Foto: BOB STRONG / REUTERS

Hun ble valgt til leder for det sosialdemokratiske partiet etter at Mogens Lykketoft trakk seg på grunn et dårlig valgresultat i 2005. Ledervalget ble avgjort ved uravstemning blant partiets medlemmer, og Helle Thorning-Schmidt fikk 53,2 prosent. Det var første gang partilederen ble valgt på denne måten og hun er den første kvinnelige partilederen i Socialdemokratiet siden partiet ble stiftet i 1871.

Har vært i partiet i 14 år

 Helle Thorning-Schmidt ble valgt inn i Folketinget i 2005. Før det var hun medlem av Europaparlamentet fra 1999 til 2004, hvor hun særlig arbeidet med arbeidsmiljøsaker. Da hun ble valgt inn i Europaparlamentet var hun internasjonal konsulent i LO.

Fredsbevegelsen, ANC i Sør-Afrika og studentpolitikk opptok henne på 1980-tallet. Så ble hun grepet av Europa-politikken og hun er i dag en ivrig EU-tilhenger. Hun kom med i det sosialdemokratiske parti i 1993.

Resultater på midten - med hjertet til venstre

Helle Thorning-Schmidts slagord

Helle Thorning-Schmidt er den første kvinnelige statsministerkandidat i Danmark. Noe av det første hun uttalte som nyvalgt partileder var: "Jeg kan slå Anders Fogh".

Selv mener hun det er en fordel at det er en kvinne som står opp mot den sittende statsministeren.

Helle Thorning Schmidt da hun ble valgt til partileder.

Helle Thorning-Schmidt da hun ble valgt til partileder.

Foto: Keld Navntoft / SCANPIX

Offensiv stil

I valgkampen er hun særlig opptatt av velferdspolitikk og likestilling. Bedre velferd er viktigere enn skattelette, mener hun. Thorning-Schmidt vil videre lempe på regjeringens strenge innvandrings- og asylpolitikk.

Hun er en moderne, kosmopolitisk kvinne som sies å ha en offensiv lederstil, og har utviklet seg til en fryktet debattant. Hun er alltid elegant i klesveien, men misliker at noen ga henne tilnavnet "Gucci-Helle".

Hennes slagord har vært: "Resultater på midten- med hjertet til venstre".

Spesielt unge velgere vil ha henne som statsminister. Etter meningsmålingene å dømme har hun så langt ikke lyktes med å løfte sitt parti så mye over det dårlige resultat fra 2005.Likevel håper hun å bli Danmarks første kvinnelige statsminister. Da må hun ha god hjelp fra andre partier.

Tirsdag 13. november avgjør de danske velgerne hvem som vinner statsministerduellen.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt