NRK Meny
Normal

«Nå teller han deg også»

Russiske myndigheter oppfordrer alle russere til å bidra i den store folketellingen som er satt i gang. De har en vanskelig oppgave.

Russisk folketelling

Folketellerne går nøye til verks. Denne mannen i Kemerovo i Sibir spørres ut om alt fra fødselsår, fødselssted og nasjonalitet til ulike detaljer i husholdet.

Foto: YURI YURIEV / Afp

Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: NRK

«Sjekk at folketellerne som kommer hjem til deg er ekte. Husk òg, at ditt liv er en del av landets liv. Ved å delta i folketellingen, hjelper du oss å planlegge fremtiden. Russland er til for hver og en av oss!»

Når staten var en største morderen i det 20. århundre, og russerne bittert fleipet med at Sovjetunionen var verdens eneste land med en uforutsigbare fortid på grunn av alle fortielsene, sliter dagens folketellere med tilliten blant folk.

For i Russland må du ha bostedstillatelse eller såkalt «propiska» for å slå deg ned. Bare i Moskva er det en alminnelig oppfatning av, at millioner bor i byen uten bostedstillatelse og dermed illegalt.

Hvordan mennesker i en slik situasjon forholder seg til folketelling, er lett nok å tenke seg.

Men en pågående folketellingen i Russland har stor betydning.

I 2002 talte Russland bare 145 millioner. Det befolkningsmessige svinnet var på 10 millioner siden Sovjetunionens oppløsning, og da var ikke utvandringen regnet med.

Det tok fem år før daværende president Putin orket å ta problemet opp i sin årlige tale om Russlands tilstand.

Primært stuper fødselstallene over hele det russiske kontinentet. Men også redusert levealder for menn, fra 73 år i 1992 til under 55 år i dag, bidrar dramatisk.

Russiske menn røyker seg ihjel, drikker seg ihjel og har ofte to-tre jobber for å få endene til å møtes. En kan få hjerteflimmer av mindre.

Telletall skjulte ofre

Når vi først snakker om død. Særlig folketellingen på slutten av 1930-tallet ble brukt som middel for å skjule hvor mange som ble drept under den store terroren Stalin stelte i stand: Folk ble talt, både på bopel og i fangeleirene i Gulag.

Feilkildene ble dermed store og mange.

I 1976 brukte professor Ståle Dyvik og jeg folketellingen av 1958 i et forsøk på å finne sannheten.

Demografer kan regne seg tilbake i tid når det gjelder fødselsgrupper. Vi fant et demografisk svinn på menn som født mellom 1880 og 1910 og som måtte ha dødd mellom 1930 og 1940 - for tallene fra andre anomalier (avvik fra det vanlige) i livsløpene til folk kjente vi.

Og det demografiske svinnet var på 10 millioner menn.

Når folketellinger historisk har vært brukt til å skjule slike forbrytelser, huskes det i en tre-fire generasjoner.

Her i Russland er det ingen spøk, klassikeren om de tre former for løgn: Den hvite løgn, den grove løgn og den særdeles ondartede løgn som heter statistikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt