Den sørsudanske krystallnatten

NAIROBI (NRK): Vitner forteller at borgerkrigen i Sør-Sudan ble innledet med en systematisk, etnisk rensing i hovedstaden, Juba.

SSUDAN-UNREST

Sørsudanske soldater patruljerer i Jubas gater.

Foto: SAMIR BOL / Afp

Blodbadet startet rundt klokka 23, 15. desember 2013. I løpet av tre døgn ble hovedstaden Juba renset for nuere, folk fra opprørslederen Riek Machars stamme. De som ikke rømte, ble drept av militsen fra presidentens egen stamme, dinkaene.

Det forteller vitner i utkastet til granskningsrapporten som Den afrikanske union har bestilt, og som NRK har fått innsyn i.

Ifølge folk som kommisjonen intervjuet, så gikk væpnet milits fra hus til hus og drepte alle nuere de kom over.

Etnisk rensning

– De skar over båndet mellom nuere og dinkaer med kniver og forandret landets politiske kamp til en etnisk kamp, sa et vitne til granskningskommisjonen som kaller dette for etnisk rensing.

– De plasserte oss i en container. Elleve døde av kvelning. Vi hørte skudd hele dagen gjennom de få vinduene som ga noe oksygen. Så åpnet de døren og begynte å skyte, forteller en av de få som overlevde.

Bakgrunnen for volden var kampen om makten i landet. Kort tid før massemordene ble president Salva Kiir utfordret av flere som ville bli leder av det statsbærende partiet, SPLM og dermed president.

En av utfordrerne var den avsatte visepresidenten Riek Machar. Salva Kiir reiste til sine hjemtrakter, der han skal ha holdt hatefulle taler, ifølge vitner i rapportukastet.

Hvem var morderne

Det var fra hjemtraktene at Salva Kiir i flere år skal ha rekruttert unge menn fra dinkastammen til sin egen styrke. Vitner har ulik oppfatning om styrkens størrelse, som varierer mellom 3000 til 15000 personer.

Ifølge granskingen visste ikke den daværende hærsjefen om dette, men det gjorde etterfølgeren. Det er han som skal ha ledet rekrutteringsarbeidet.

Styrken ble trent opp i hemmelighet. Det var denne militsen som stod for blodbadet, ifølge vitner. Før blodbadet startet skal deler av styrken ha vært samlet på presidentens farm utenfor Juba og i hovedkvarteret til presidentens egen livvakt.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Salva Kiir is received by SPLA Chief of General Staff Awan at the airport in Juba

Sør-Sudans president Salva Kiir blir tatt i mot av general Paul Malong Awan i Juba fredag etter at nye fredsforhandlinger strandet i Addis Abeba.

Foto: STRINGER / Reuters

Ingen stanset volden

Granskningskommisjonen legger vekt på at den etniske rensingen fikk pågå i flere døgn uten at verken regjeringen, parlamentet eller hæren grep inn. Senere ble dinkaer ofrene i områder lenger nord i landet.

Granskingskommisjonens utkast til rapporten som Den afrikanske union ennå ikke har offentliggjort, baserer seg på vitneutsagn fra en mengde enkeltpersoner og forklaringene spriker ofte ut fra informantenes politiske ståsted og stammetilhørighet.

Utkastet virker ubearbeidet og inneholder svært sterke skildinger av ekstrem vold. NRK har valgt å ikke bringe disse ubekreftede øyevitneskildringene videre.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.