NRK Meny

Det ukjente russiske Syria-bidraget: Øker nærværet til havs

SYRIA (NRK): Russland bygger opp sin militære innsats i Syria – nå også til sjøs.

Anti-ubåtkrysseren "Viseadmiral Kularov".

Den russiske anti-ubåtkrysseren «Viseadmiral Kularov» er en brikke i Russlands styrkede militære innsats til sjøs i Syria.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Den russiske kapteinen Stanislav Varik tar vennlig imot NRK og andre utenlandske og russiske journalister, som denne milde januardagen er med på skipet hans på tokt fra havnebyen Tartus i Syria.

«Viseadmiral Kulakov» har til vanlig hjemmebase i den russiske nordflåtens hovedbase Severomorsk, et par hundre kilometer øst for grensen mellom Norge og Russland.

– Det er klart det er helt andre forhold her nede i Middelhavet enn det er i Barentshavet, sier Stanislav Varik til NRK.

Kommandør Varik skryter av samarbeid

Kommandør Stanislav Varik på Viseadmiral Kulakov har vært med på Pomorøvelsene med Norge både i 2011 og 2012 og 2013. Han snakker varmt om de fine erfaringene med å koordinere både redningsarbeid og å møte mulige miljøkatastrofer.

Foto: NRK

Det vakte oppsikt da Russland i fjor høst overraskende for fullt gikk inn militært i konflikten i Syria ved å opprette en flybase i Lattakkia. Men det er mer ukjent at Russland også har økt sitt militære nærvær til havs utenfor Syria de siste månedene

– Selv om vi er vant til andre forhold så hemmer ikke det den jobben vi gjør her nede, sier kaptein Varik. Hans skip er en del av den russiske militæroppbyggingen i Syria.

Kampen mot terrorisme

Den russiske flåten har også kryssraketter fra både ubåter og overflatefartøy mot det de mener er islamske terrorister i Syria.

– Vi har helt klare oppgaver her som et skip som mitt er i stand til å utføre, sier kommandør Stanislav Varik.

Minneplater fra Norge

Om bord på «Viseadmiral Kulakov» er det minneplater fra besøk i Norge, blant annet på marinebasen Haakonsvern ved Bergen.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Selv om den russiske antiubåtkrysseren begynner å dra litt på årene så gir den inntrykk av å være velholdt, og er utstyrt med kanoner og antiluftskyts. Dessuten er det to helikoptre om bord som både kan brukes til å spore opp og angripe ubåter, men også i forbindelse med redning. Og det siste er en viktig støttefunksjon i forbindelse med den militære russiske flyinnsatsen i området.

Kjemper med Assad

Det russiske forsvaret har den siste uken invitert tretti russiske og utenlandske journalister til Syria, for å vise hva de gjør og begrunne hvorfor Russland har gått inn så tungt militært som de har for å støtte det hardt pressede regimet til den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Russiske myndigheter mener det er nødvendig å støtte Assad, fordi han er den eneste som fører en militær kamp på bakken mot ekstreme islamistiske grupper som Den islamske stat IS.

Russisk base

Dette er den russiske basen i den syriske havnebyen Tartus.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Den russiske innsatsen har i alle fall inntil et visst punkt stoppet frammarsjen til IS, og også gitt noen militære framganger for regjeringsstyrkene. Blant annet ble byen Salma nord i Latakkiaprovinsen gjenerobret nå i begynnelsen av januar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt