Hopp til innhold

Ded moroz er den russiske julenissen

VELIKIJ USTJUG (NRK): Ded moroz, eller oversatt til norsk, Fader frost, er Russlands svar på den norske julenissen. Nå har han fått sitt eget hjem, dypt inne i de russiske skoger 800 kilometer nord-øst for Moskva.

Julenissen utenfor

Ded moroz, den russiske julenissen, i aksjon utenfor sitt hovedkvarter i Velikij Ustjug

Foto: Jurij

– Egentlig har jeg alltid bodd i dette området, men nå har jeg endelig fått mitt eget tømmerslott her mellom gran og furutrærne. Og det er jeg selvfølgelig glad for.

Det sier Ded moroz, den russiske julenissen, mens han stolt viser NRK rundt i sitt mottakelsesrom i den store trebygningen som er residensen hans, litt utenfor byen Velikij Ustjug.

Morten og julenissen

NRKs Morten Jentoft fikk innvilget et kort intervju med Ded moroz

Foto: Jurij Linkevitsj

Det er så vidt at NRK får innvilget noen ord med den store og skjeggprydede Ded moroz, mellom alle som vil snakke litt med den russiske julenissen. Og kanskje viktigst; få tatt et bilde av seg selv sammen med den myteomspunnede figuren.

Travle dager

– En vanlig arbeidsdag begynner tidlig, forteller Ded Moroz med sin mørke og spesielle julenissestemme.

– Det er mye som skal gjøres og jeg må sørge fort at alt er på stell her i julenissen-byen. Dessuten har vi også bygget en dyrepark her, og den må jeg også inspisere. Hele dagen strømmer det til med gjester, og om kvelden prøver jeg å få svart på alle brevene som kommer hit til residensen min.

– Får du mange brev?

– Ja, jeg får mange brev sier Ded moroz stolt, særlig nå i forbindelse med nyttår. Det kan være mange hundretusen, enten i form av vanlige brev, eller mer vanlig nå, som eposter.

Hovedkvarter

Den russiske julenissen har fått sitt egen residens dypt inne i de russiske skoger

Foto: Jurij Linkevitsj

Historien om Ded moroz er tett knyttet sammen med utviklingen mot det som i dag er det moderne Russland. De fleste eksperter mener figuren har sitt opphav i gammel slavisk mytologi, der Moroz eller Morozko er en slags snødemon.

På 1800-tallet var den russiske forfatteren Aleksander Ostrovskij med på utvikle den spesielle julenissekulten som vi kjenner i dag, gjennom å forme figuren Snegurotsjka - Snøprinsessen. Hun er i dag tett knyttet til Ded Moroz som hans barnebarn, og opptrer ofte sammen med sin berømte bestefar.

Farlige tider under Stalin

Etter den russiske revolusjonen i 1917 levde både Ded moroz og Snegurotsjka noen farlige år der de nye kommunistlederne forsøkte å avskaffe hele julefeiringen. Men ryktene forteller at eneherskeren Josef Stalin var svært opptatt av barn og lette etter muligheter for å ta med noe av det gamle inn i den nye tid.

I 1935 skrev så en annen av lederne på den tiden, Pavel Postusjev, en berømt artikkel i det kommunistiske partiorganet Pravda der han hevdet at den kristne betydningen av julefeiringen ikke var så viktig. Folk hadde feiret både det at solen snur og inngangen til det nye året uavhengig av religion. Derfor var det ikke så farlig at julenissen og hans barnebarn igjen ble tatt inn i varmen mente Postusjev.

Dermed var det duket for et dundrende comeback for Ded moroz og Snegurotsjka, som etter hvert ble faste innslag på alle skoleavslutninger før nyttår. Pavel Postusjev, som med sin artikkel slapp Ded moroz inn i varmen, gikk det heller dårlig med. Han ble skutt under den store terroren på slutten av 1930-tallet.

Men da Sovjetimperiet rundt 1990 gikk i oppløsning, ble det nye usikkerhet rundt Ded moroz. Mange, ikke minst innenfor den revitaliserte ortodokse kirken, så på hele sirkuset rundt figuren som en ateistisk tilraning av julens budskap. Ded moroz måtte bort og man burde i stedet går tilbake til St. Nikolaus, utgangspunktet for den vestlige Santa Claus. Dette har også skjedd en del steder, blant annet i Ukraina.

Men Ded moroz var allerede så sterkt forankret i russiske kulturen at det var vanskelig å få ham bort.

Fast residens i Velikij Ustjug siden 1998

I 1998 kom så den fargerike daværende ordføreren i Moskva, Jurij Luzjkov til Velikij Ustjug og erklærte at her skulle den russiske julenissen bo.

Siden den gang har Ded moroz kommet tilbake for fullt i Russland. Velikij Ustjug har langsomt bygget seg opp som et interessant turistmål før og etter jul. Det til tross for at det er langt å komme dit og offentlige kommunikasjoner som fly og tog er nesten fraværende.

Julenissens pressesekretær

Ljubov Jakimova er den russiske julenissens pressesekretær

Foto: Jurij Linkevitsj

– I 2014 hadde vi rundt 200 000 besøkende her i byen, og det er ingen tvil om at det er Ded moroz som lokker mange, sier Ljubov Jakimova, som har jobben som den russiske julenissens pressesekretær.

Den dagen NRK er på besøk i julenisselandsbyen, er dert en jevn strøm av besøkende som ønsker å komme i stemning før jul og nyttår

– Vi hadde bare lyst å se hvordan det var her, forteller Valentina Tertsjetnikova fra byen Nizjnij Novgorod, som vi treffer langs alléen som leder fram til residenten til Ded Moroz.

– Vi hadde hørt om dette stedet og bestemte oss bare for å dra hit for å komme litt i stemning sier hun smilende.

Det er god stemning og mange blide fjes å se her. Det er tydelig at Ded moroz fyller en rolle som stemningsskaper i et Russland som både opplever tøffe tider med nedgang i økonomien og en tilspisset internasjonal situasjon på grunn av konfliktene i Ukraina og Syria.

Det er ikke bare nissens hovedkvarter ute i skogen ca 10 kilometer vest for Velikij Ustjug som lokker. Inne i byen er det også bygd opp et eget Ded moroz-moteverksted, der man syr klær med tilknytning til den russiske julenissen og hans barnebarn Snøprinsessen.

– Alt her er skikkelig håndarbeid og håndverk, sier Nadezjda Dezjneva som er kunstnerisk leder for verkstedet.

– Vi lager klær i alle størrelser, også for barn som skal spille roller i forbindelse med skuespill rundt jul og nyttår, sier hun stolt.

Velikij Ustjug

Den russiske julenissens hovedkvarter ligger i Velikij Ustjug en av Russlands eldste byer grunnlagt i 1147.

Foto: Jurij Linkevitsj

Vi er vant til at julenissen opptrer i rødt, og det gjør også Ded moroz da NRK møtte ham i hans hovedkvarter utenfor Velikij Ustjug. Men da Josef Stalin og sovjetmyndighetene tok ham tilbake for å more barn og voksne på 1930-tallet, ble det bestemt at han skulle ha på seg blå klær. Dette var for å skille ham fra den vestlige og dekadente tradisjonelt rødkledde Santa Claus. I dag har Ded moroz i hovedsak gått tilbake til røde, ofte svært kunstnerisk utførte kapper, men man kan også treffe på ham i blått. Snøprinsessen er alltid i blått eller blå-lilla.

Sender juletre til Krim

Mens NRK besøker Velikij Ustjug like før jul, tar Ded moroz seg en tur ut av selve julenisselandsbyen for å ta farvel med et stort juletre som skulle sendes sørover. Det viser seg at adressen var Simferopol, hovedstaden på Krimhalvøyen som Russland annekterte fra Ukraina våren 2014.

Juletre farvel

Ded moroz mener han ikke har onde hensikter når han sender et juletre avgårde til den russisk-annekterte Krimhalvøyen.

Foto: Jurij Linkevitsj

Hva tror du den ukrainske julenissen vil si når du på denne måten sender et juletre til et område som Ukraina fremdeles mener er deres?

Finnes det en egen ukrainsk Ded moroz? Jeg mener at jeg er den eneste rettmessige, sier den store mannen med skjegget da NRK ymter frampå at han med en slik handling kaster seg inn i det brennbare forholdet mellom de to slaviske naboene Russland og Ukraina.

– Men jeg håper ingen blir sinte på grunn av dette. Jeg synes også det hadde vært helt greit hvis den ukrainske julenissen også sendte et tre til Simferopol, så det hadde stått to trær ved siden av hverandre.

Vi møter altså en forsonende Ded moroz og han understreker at hans rolle først og fremst er å skape glede og fred i verden.

– Det er det viktigste budskapet jeg har, og dette vil jeg også gjerne at du formidler til min kollega, den norske julenissen, sier Ded moroz, den russiske julenissen fra sitt hovedkvarter i Velikij Ustjug.

SISTE NYTT

Siste nytt