Hopp til innhold

Den nye våpenruten fra Balkan

I løpet av fire år har østeuropeiske land solgt våpen for mer enn ni milliarder norske kroner til land i Midtøsten. Flere eksperter mener våpnene selges videre til Syria.

Opprørsstyrker i Irak med granatkaster

Østeuropeiske land har siden starten av den syriske borgerkrigen solgt våpen og ammunisjon til flere milliarder til landene rundt Syria.

Foto: MOHAMMED URAIBI / Ap

Store mengder våpen AK-47, bombekastergranater, rakettkastere, panservåpen og tunge maskingevær blir transportert gjennom en ny våpenrute fra Balkan til den arabiske halvøy, og land som grenser til Syria.

Ifølge Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) og Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) blir store mengder av våpnene solgt videre til partene i den syriske borgerkrigen.

Åtte land solgte våpen til 9 milliarder

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS

Over 10.000 AK-47 er solgt til Saudi-Arabia siden starten på den syriske borgerkrigen i 2012.

Foto: HATEM MOUSSA / Ap

Våpenkontrakter, FN-rapporter, og flyovervåkning viser en rekke våpenavtaler mellom østeuropeiske land og land i Midtøsten. Til sammen har Bosnia, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Montenegro, Slovakia, Serbia og Romania solgt våpen for over ni milliarder til land på den arabiske halvøy, skriver BIRN.

Siden starten av borgerkrigen i Syria i 2012, har de åtte landene solgt våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, Jordan, De forente arabiske emirater og Tyrkia – hovedmarkedene for salg av våpen til Syria og Jemen, skriver The Guardian.

Våpen og ammunisjon fra Øst- og Sentral-Europa, som blir brukt av den vestlig støttede Free Syrian Army, blir av BIRN identifisert i mer enn 50 videoer og bilder som er publisert på sosiale medier. Det er også mulig å identifisere våpen fra flere østeuropeiske land på bilder av IS-krigere på sosiale medier, skriver BIRN.

Opprørssoldater fra Free Syrian Army i Aleppo

Over 18.000 rakettkastere eller granatkastere er solgt til land som blir kritisert for å selge våpnene videre til land som Syria og Jemen. Her brukes en rakettkaster utenfor Aleppo i Syria av Free Syrian Army.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters
Terrorgruppen den islamske stat kjører mot en ny by

På sosiale medier er det mulig å se våpen som er solgt fra Øst-Europa som brukes av terrorgruppen Den islamske stat.

Foto: Uncredited / Ap

Kaller våpenavtalene for en skam

Bodil Valero fra Sverige, er medlem av EU-parlamentet og har og kritisert flere østeuropeiske land for våpenavtalene.

– Kanskje Bulgaria, Slovakia og Kroatia ikke føler noe skam, men de burde føle skam. Land som selger våpen til Saudi-Arabia, andre land i Midtøsten eller i Nord-Afrika gjennomfører ikke gode nok risikovurderinger, og som et resultat er de i strid med EUs lover, sier Valero til BIRN.

Til OCCRP og BIRN sier representanter for regjeringene i de aktuelle landene at de oppfyller deres internasjonale forpliktelser, og at Saudi-Arabia ikke er på noen svartelister når det gjelder salg av våpen.

– Brudd på internasjonale lover

Serbias statsminister Aleksandar Vucic fra talerstolen

Serbia har solgt våpen og ammunisjon for over 194 millioner euro til land på den arabiske halvøy siden 2012. Fortsatt klarer ikke landet å møte etterspørselen på våpen.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Den serbiske statsministeren Aleksandar Vučić sa på en pressekonferanse i juni at Serbia kunne femdoble produksjonen av våpen og fortsatt ikke møte etterspørselen, skriver The Guardian.

– Dessverre er det i enkelte deler av verden mer krig enn det noensinne har vært, sa Vučić i juni.

Patrick Wilcken som forsker på våpenkontroll sier mye tyder på at våpenruten fra Øst-Europa til Midtøsten kan være brudd på internasjonale lover.

– Alle disse landene har klare og juridisk bindende ansvar for å stoppe salg av våpen når det er fare for at de vil bli brukt til alvorlige brudd på internasjonale menneskerettigheter. Landene må nå innføre tiltak for hindre uautorisert bruk, sier Wilcken til BIRN og OCCRP.

SISTE NYTT

Siste nytt