Hopp til innhold

Den nye førstefamilien

Når familien Obama flytter inn på adressen Pennsylvania Avenue 1600, får Det hvite hus sine yngste beboere siden familien Kennedy på 60-tallet.

Sasha, Malia, Michelle og Barack Obama
Foto: GARY HERSHORN / SCANPIX

Malia (7) og Sasha (10) Obama har allerede sjarmert en hel verden.

Under første del av valgkampen ble de skjermet, men ikke bortgjemt. Det var først under landsmøtet til Det demokratiske partiet at verden virkelige fikk inntrykk av de to kommende presidentbarna - som fremstår som naturlige og veloppdragne.

- Hallo, pappa, er du der? ropte syvåringen Sasha fra landsmøtet i Denver til videoskjermen hvor Obama var med på fra Kansas City.

- Pappa, hvilken by er du i, fortsatte hun ufortrødent og uberørt av TV-kameraer og 4000 landsmøtedeltakerne i salen - mens landsmøtedelegatene måtte gi seg over til latteren.

Michelle, Sasha og Malia Obama under Demokratenes landsmøte i Denver

Michelle, Sasha og Malia under Demokratenes landsmøte i Denver.

Foto: Charles Dharapak / AP

Les: Sasha (7) stjal showet

Staben i Det hvite hus har opplyst at de gleder seg til å få to viltre barn i huset. Bush-barna var ungdommer da de flyttet inn, og også Amy Carter og Chelsea Clinton, som begge var enebarn, var noe større.

Trives sammen

Det er en sammensveiset familie som nå flytter inn i Det hvite hus.

Barack Obama med døtrene Malia og Sasha under We are one-konserten

Barack Obama er svært glad i døtrene, men har også sagt at han er redd for å ikke strekke til som far.

Foto: MARK WILSON / AFP

Obama har sagt at han lovet at døtrene skulle få det han manglet. Selv vokste han opp sammen med sin mor og sin biologiske far, før faren flyttet hjem til Kenya. Deretter flyttet han med moren til Indonesia, hvor hun giftet seg på nytt igjen. Der ble hun værende sammen med stefaren og stesøsteren, mens en ti år gammel Barack Obama flyttet hjem til morens foreldre Madelyn og Stanley Dunham på Hawaii.

Nett-TV: USAs første president fra Hawaii

Madelyn fikk klengenavnet «Toot» av Obama, en variant av ordet tutu, som betyr bestemor på Hawaii.

Bestemoren har betydd alt for ham, og han la ikke skjul på at smerten var tung da hun døde to dager før Obama sto igjen som vinner i presidentvalget. I flere taler fortalte han om hvor mye hun ofret for at han skulle ha det bra som barn og ungdom.

– Hun var en svært ydmyk og oppriktig person. Hun var en av disse stillferdige heltene som finnes overalt i USA. De er ikke berømte. Deres navn er ikke å se i avisene, sa Obama dagen etter hennes død.

– Sannheten er at ingen av mennene i mitt liv var særlig suksessrike eller stabile. De gjorde fryktelig mange feil, har Obama sagt i et intervju med Vanity Fair.

Les: Obamas bestemor er død og Sa adjø til dødssyk bestemor

Bestemor blir med

Stabile familieforhold er derfor en av grunnene til at den kommende førstedamens mor, Marian Robertson, er villig til å flytte inn i Det hvite hus - i hvert fall for en periode.

Hun betyr mye for Obama-døtrene og var holdepunktet hjemme i Chicago da valgkampen sto på som verst. Det samme holdepunktet ønsker de at hun skal være i Washington når presidenten og førstedamen er opptatt med sine gjøremål.

Michelle Obama sammen med moren Marian Robinson under demokratenes landsmøte i år.

Michelle Obama sammen med moren Marian Robinson.

Foto: Ted S. Warren / AP

- Jeg har et svært godt forhold til min svigermor, har Obama erklært.

- Det hvite hus er heldigvis stort, svarte Robertson i en kommentar.

Hennes ønske var å bo utenfor presidentboligen i en liten leilighet - i frykt for at det kunne bli vel mye med bestemor i hus - men resten av familien insisterte på det motsatte.

Og Marian Robinson har allerede vært med som bisitter for døtrene under de offisielle arrangementene som har vært i Washington.

Familien har aldri hatt en dagmamma. I stedet har Michelle Obama og til dels ektemannen praktisert fleksitid for å få jobb og familieliv til å gå rundt - i tillegg til at Michelles mor har trådt til etter at hun ble pensjonert.

Les: Dette er USAs nye førstedame

Nett-TV: Store forventninger til ny førstedame

Malia og Sasha Obama under We are one-konserten

Malia og Sasha Obama under We are one-konserten.

Foto: Charles Dharapak / AP

Ekteparet Obama sier selv at de har forsøkt å føre en streng og relativt konsekvent oppdragelse. Fødselsdagspresangene har bevisst ikke vært overdådige og TV-tittingen begrenset.

Til nå har de fått én dollar i ukepenger hvis de ikke krangler, holder rommet ryddig og slokker lyset halv ni. De har også vært pålagt å holde rent i leketøysskapet, stille vekkerklokken og re sengen selv.

Det er den kommende presidenten som har stått for lommepengene, og de gangene han har vært bortreist over lengre tid, har han blitt avkrevd det oppsamlede beløpet når han har kommet hjem, ifølge People Magazine, som fikk møte familien under valgkampen.

Les: Hjemme hos The Obamas

Hvem blir presidenthund?

Malia og Sasha startet rett etter nyttår på sin nye tilværelse, da de tok farvel med sine klassekamerater og venner i Chicago, og startet i andre- og femteklasse på Sidwell Friends-skolen i Washington DC.

Klart for første skoledag i Washington for Obama-barna Sasha og Malia

Klart for første skoledag i Washington for Sasha og Malia.

Foto: HO / REUTERS

Privatskolen er den samme som Chelsa Clinton gikk på da faren var USAs president, og den ble valgt fordi skolen har sikkerhetsbehovene som trengs for å beskytte presidentbarn.

Også noen av barnebarna til kommende visepresident Joe Biden går på den samme skolen, og er blitt gode venner for nykommerne, ifølge Michelle Obama.

Noe av det de gleder seg mest til er å få hunden de er lovet.

- Malia og Sasha, dette har dere fortjent. Når vi flytter til Det hvite hus, skal dere få velge dere en valp, sa Obama på valgnatten. Og jentene smilte fra øre til øre.

Siden har hundespørsmålet og hvilken rase som velges, opptatt amerikansk presse.

Reuters-reporter blir bitt av Barney

Barney må nå flytte ut av Det hvite hus. Det ble oppstandelse da bikkja bet en reproter.

Foto: APRIL D. RYAN / AFP

- Tro meg, å finne en hund er vanskeligere enn å finne en handelsminister, sa den valgte presidenten til George Stephanopoulos på tv-kanalen ABC.

Malia (10) er nemlig allergisk og det begrenser valget noe.

Etter tirsdagen får verden kanskje svaret, når flyttelasset til Bush-familien ruller nedover oppkjørselen Obama avlegger presidenteden - og Obamas flyttebiler ruller opp.

Ut går også den nåværende presidentbikkja Barney. Så gjelder det bare å vente på kunngjøring hvem som er blitt den offisielle presidenthunden.

Se bildene av den nye førstefamilien

SISTE NYTT

Siste nytt