Den nordiske motstandsbevegelsen gjennomførte nazimarkering i Stockholm

STOCKHOLM (NRK): Sju mennesker ble pågrepet på grensa i Sverige natt til lørdag. Pågripelsene skjedde i forkant av lørdagens nazidemonstrasjon i Stockholm, knappe to uker før valget i Sverige.

Demo i Stockholm 25. august

DEMONSTRERTE: Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) gjennomfører flere markeringer i Sverige i tiden opp mot valget. Her fra lørdagens demonstrasjon i Stockholm.

Foto: Øyvind Bye Skille

I 16-tiden lørdag var demonstrasjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) over. Politiet fulgte dem til T-banen, der de ble møtt av flere motdemonstranter.

DNM avlyste lørdag sin planlagte nazimarsj i sentrum av Stockholm, og begrunnet dette med at de ikke fikk gå der de ønsket.

DNM i Stockholm

FULGT TIL T-BANEN: Nazistene ble fulgt til T-banen av politiet i etterkant av markeringen. Deretter reiste de kollektivt ut av bykjernen.

Foto: Øyvind Bye Skille

En av regionslederne til DNM, Pär Sjögren, opplyser at de hadde bedt om å få gå midt i byen til Riksdagen, men fikk avslag fra politiet. I protest ble de derfor på Kungsholmstorg der marsjen etter planen skulle starte og slutte, og gjennomførte markeringen der.

Det var satt opp flere sperringer i gatene rundt demonstrasjonsstedet på Kungsholmstorg. Politiet opplyser til NRK at de hadde forberedt seg på mulige konfrontasjoner.

Scenen til DNM før demonstrasjonen i Stockhom 25. august

PÅ VAKT: Politiet forteller at de har vært forberedt på at det kan oppstå konfrontasjoner. Her foran scenen til Den nordiske motstandsbevegelsen i Stockholm.

Foto: Øyvind Bye Skille
DNM i Stockholm

MARKERING ISTEDENFOR MARSJ: Lørdagens marsj ble avlyst fordi DNM hevder de ikke fikk gå der de ville. De gjennomførte istedenfor en markering på Kungsholmstorg.

Foto: Øyvind Bye Skille

Pågripelser i forkant av markeringen

– I løpet av kvelden og natten har politiet gjennomført et stort antall kontroller og pågrepet sju personer med utgangspunkt i utlendingsloven. Personene er pågrepet på ulike steder i Sverige, sa politiets talsmann i Stockholm, Lars Byström, til NRK lørdag formiddag.

Politiet i Stockholm har satt inn store styrker før dagens demonstrasjon.

VIDEO: Svensk politi forteller NRK at de har pågrepet sju personer i forkant av demonstrasjonen.

Han forteller at pågripelsene ble gjort på bakgrunn av tidligere gjerninger personene har gjort som utgjør en trussel mot allmenn sikkerhet.

Politiet opplyser at de sju ble pågrepet ulike steder langs grensa i Sverige, men at de lørdag formiddag ikke har noen opplysninger om nasjonaliteten på personene.

– Jeg er så utrolig lei meg

Demo i Stockholm 25. august

MOTDEMONSTRASJONER: Denne kvinnen sto slik i mange minutter for å markere sin motstand mot DNM.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vår målsetting er at demonstrasjonen skal gjennomføres uten forstyrrelser. Det er ikke til å legge skjul på at lignende demonstrasjoner har ført med seg mye bråk. Vi har mange politipatruljer i gatene, og er forberedt på ulike scenarioer som kan oppstå, sa Byström til NRK i forkant av nazimarkeringen.

Lørdagens demonstrasjon i Stockholm er en av flere markeringer Den nordiske motstandsbevegelsen gjennomfører i Sverige i tiden opp mot valget.

Björn-Ljung-stockholm

TRIST: Björn Ljung bor i området der demonstrasjonen fant sted. Han er oppgitt over at de demonstrerer i nabolaget hans.

Foto: Øyvind Bye Skille

Nabo til demonstrasjonen og toppkandidaten for partiet Liberalerna i Stockholm, Björn Ljung, er sint og lei seg for at demonstrasjonen skjer i hans nabolag.

– Jeg er så utrolig lei meg for at vi skal måtte se dette her. Dette er et uttrykk for en avskyelig bevegelse, sier en opprørt Ljung.

Han presiserer at de må få lov til å uttrykke sine standpunkter i det offentlige rom.

– Det er en del av demokratiet å få uttrykke seg. Men nå er det utrolig viktig at vi alle engasjerer oss for det liberale demokratiet, sier Ljung.

Sperringer

SPERRER AV: Flere gater ble sperret av i området der demonstrasjonen fant sted.

Foto: Øyvind Bye Skille
Demo Stockholm 25. august

MOTMARKERING: Det var mange som tok til gatene for å demonstrere mot nazistene. De roper «ingen nazister på våre gater».

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sammenstøt under politikkfestival

For noen uker siden reiste et stort antall nazister til Almedalen på Gotland der svenske politikere samles hvert valgår – en politikkfestival som inspirerte Arendalsuka her i Norge.

I Almedalen kom det til sammenstøt mellom nazister og andre grupperinger.

Minst fem nazister ble pågrepet mistenkt for skadeverk og brudd på loven om hets mot folkegrupper.

– De fikk mye oppmerksomhet og ble fordømt fra hele det politiske spekteret i Almedalsuken, forteller Jonathan Leman som har fulgt gruppen over lang tid for det svenske magasinet Expo.

Allerede før aktivitetene på Gotland tok til var det debatt om nazistenes tilstedeværelse på politikkfestivalen i svenske medier. Blant annet valgte den svenske organisasjonen for seksuelt likeverd, RFSL, å innstille sine aktiviteter under Almedalsuken fordi de følte seg truet.

Nazi-markering og motdemonstranter i Kungälv, Sverige

KUNGSÄLV: En lokal markering fra Den nordiske motstandsbevegelsen i Kungsälv vest i Sverige der de stiller til valg.

Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix

Ifølge researcheren pågår det en rekke etterforskninger av ulike medlemmer av organisasjonen. I begynnelsen av august kom det blant annet fram hvordan en person planla drap på to svenske journalister.

En av veske med innebygget pistol bygget av nazisten fra Sundsvall som nå er tiltalt.

PISTOL I KOFFERT: Politiets bilder av hvordan en nazist hadde bygd inn en pistol i en stresskoffert. Mannen er nå tiltalt.

Foto: Polisens förundersökning

Det kom også fram hvordan det svenske sikkerhetspolitiet var bekymret for hvordan nazister skaffer seg hjemmelagde våpen.

Stiller til valg nasjonalt og lokalt

Leman i Expo forteller at voldshendelsene ofte skjer ved mindre arrangementer på torg og plasser, og ikke egentlig knyttet til de store demonstrasjonene.

I år stiller nazistene til valg både til riksdagen og til ulike kommunestyrer noen mindre steder rundt i Sverige.

Hata eller prata

POLITISKE PLAKATER: Stockholm er fylt av politiske plakater opp mot valget. På demonstrasjonsområdet tok politiet ned noen plakater fra Liberalerna med tydelig anti-ekstremisme-budskap. Nå henger naboene opp plakatene igjen.

Foto: Øyvind Bye Skille

– Strategien deres har i det siste vært mer preget av at de vil få nasjonal oppmerksomhet i innspurten av valgkampen. Derfor velger de å være i Stockholm der det blant annet er flere journalister, for å forsøke å stjele showet, sier Leman.

Jonathan Leman

EKSPERT: Jonathan Leman i Expo har fulgt grupperingen over lengre tid.

Foto: David Lagerlöf / Expo

Den nordiske motstandsbevegelsen har vært registrert som et politisk parti i Sverige siden 2015. Ved forrige valg klarte bevegelsen å kuppe plasser fra Sverigedemokraterna i et par kommuner der dette partiet stilte med åpne valg

I år har de et åpent uttrykt mål om minst ett mandat i kommunen Ludvika, men Expo-researcheren tror de vil slite med det.

Mot dagens demokratiske system

At den nazistiske bevegelsen stiller til valg er litt i kontrast til politikken de forfekter.

De kaller seg åpent for nasjonalsosialister – men misliker å bli kalt for nazister, som de anser som et skjellsord. De har tatt med seg viktige deler av det nazistiske tankegodset fra 1930- og 40-tallet.

Innbygger i Ludvika markerer motstand mot nazister 1. mai 2018

LUDVIKA: En lokal innbygger markerer sin motstand mot nazistene da de demonstrerte i Ludvika i Sverige den 1. mai i år.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

«Demokrati er symbolet for alt vi må bekjempe», skriver organisasjonen i et av sine programmer.

– Deres forhold til demokratiet kan sees på samme måte som hvordan nazistene på 1930-tallet forholdt seg til demokratiet. De vil mest bruke systemet for å spre seg, og de snakker så om at de må ta neste steg for å til slutt gjøre en revolusjon mulig der de tar over, forklarer Jonathan Leman.

Haakon Forwald og Pär Öberg i demonstrasjon i Ludvika

Pär Öberg (t.h.) er en av lederne i organisasjonen, og stiller til valg i år. Ved hans side lederen av den norske grenen, Haakon Forwald, under gruppens 1. mai-markering i år.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

En undersøkelse avisen Expressen har gjort av motstandsbevegelsens kandidater ved valget, viser også hvordan en rekke av dem er tidligere voldsdømte.

Den nordiske motstandsbevegelsen har etablert seg i flere nordiske land, men står klart sterkest i Sverige.

NRK har tidligere kunnet fortelle hvordan organisasjonen er aktiv i Norge. Også mange av de norske nazi-aktivistene er tidligere straffedømte for til dels alvorlig kriminalitet

Demo i Stockholm 25. august

HOLDT TALER: Talene handlet om ideologi og nazistenes syn på dagens politikere

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt