Hopp til innhold

Den mektige borgermesterens fall

I dag avsatte president Dmitrij Medvedev Jurij Luzjkov som borgermester i Moskva. Han styrte Moskva i 18 år og satte sitt sterke preg på den russiske hovedstaden.

Jurij Luzjkov

Jurij Luzjkov har vært en av Russlands mektigste menn. Sixpencen har vært hans faste varemerke.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Hans-Wilhelm Steinfeld
Foto: NRK

Dermed er en siste frihetspolitiker avsatt.

Jurij Luzjkov kom inn i rikspolitikken som stedfortreder for den første folkevalgte borgermesteren i Moskva for 20 år siden.

Luzkjov ble nummer to etter den kjente økonomiprofessoren Gavriil Popov, som raskt fikk avsmak på den postkommunistiske politikken i Russland og trakk seg fra embetet etter kun to år.

Teori og praksis

Luzjkov vant moskovittenes hjerter sammen med Boris Jeltsin.

Juri Luzjkov og Boris Jeltsin

Juri Luzjkov og Boris Jeltsin ble begge symboler for det nye ikke-kommunistiske Russland.

Foto: ITAR TASS / AP

Da den siste sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov prøvde å hindre hovedstadens borgere i å protestere på gatene mot det kommunistiske maktmonopolet i 1990, dreide det seg om § 6 i den sovjetiske grunnloven.

Den gangen ga viseborgermester Luzjkov klar beskjed om at gatedemonstrasjoner skulle tillates og opphevet Gorbatsjovs forbud.

På samme måte har Jurij Luzjkov brukt sin makt til å forby gatedemonstrasjoner i år - når folk har villet demonstrere den 31. i de månedene som har så mange dager - når annerledes tenkende har fylket seg til forsvar av den russiske grunnlovens § 31 som garanterer forsamlings- og talefrihet.

Da har de fått smake langkøllene.

Makt og maktmisbruk

Med årene har Jurij Luzjkov blitt mindre folkekjær i Moskva, og han ble i sommer kritisert fordi han fortsatte ferien trass i de voldsomme skogbrannene som blant annet fordoblet dødeligheten i Moskva blant hjerte- og lungesyke.

I dag heter det fra offisielt hold at Dmitrij Medvedev fratok Luzjkov «fullmaktene som borgermester i Moskva fordi presidenten ikke har tillit til Jurij Luzjkov»

Jurij Luzjkov og Dmitrij Medvedev

Jurij Luzjkov og Dmitrij Medvedev sammen på en tilstelning i fjor.

Foto: SERGEI CHIRIKOV / Afp

I går kveld kom borgermesteren igjen fra sin siste del av ferien. Han sa straks at han ikke vill gå av egen fri vilje.

Åpenbart har Dmitrij Medvedev sett nærmere på hvordan den falne storhet beriket seg gjennom 20 år som borgermester.

Hans ektefelle kontrollerte etter hvert 90 prosent av Moskvas finansverden. Og fortsatt finner vi 90 prosent av finansressursene her i Russland i hovedstaden.

Imidlertid skjedde ikke Luzjkov-familiens grep om finansstrømmene uten forståelse fra president Boris Jeltsins administrasjon utover 1990-tallet. De aller fleste aktører på toppen av russisk politikk, har beriket seg personlig gjennom de siste 20 år.

Da må fallet til Moskvas mektige borgermester søkes også i andre forhold. Men TV-kampanjen mot ham de siste ukene, var et klart varsel om det forestående fallet.

Fikk Moskva på bena

Jurij Luzjkov, Vladimir Putin og Luzjokovs ektefelle Yelena Baturina

Jurij Luzjkov sammen med sin kone Yelena Baturina og daværende president Vladimir Putin under feiringen av Luzjkovs 70 års dag for fire år siden.

Foto: SERGEI ZHUKOV / AP

Som borgermester ble Jurij Luzjkov imidlertid en skikkelig ordensmann og ryddegutt etter kommunistenes vanstyre i Moskva. Derfor valgte moskovittene ham igjen og igjen.

«Luzjkovovgorod» eller «Luzjkovbyen» kalte alle russere hovedstaden da Luzjkov var på høyden av sin makt. Moskva ble pusset opp, ryddet og ikke minst holdt ryddig.

Byggeboomen skjedde naturligvis slik at Luzjkov hadde en finger med i det meste.

Han utviklet seg til å bli den eneste politikeren i Russland de siste ti årene som hadde en egen maktbase, uavhengig av Vladimir Putin, senere også Dmitrij Medvedev.

Luzjkov var «det annet sentrum», men hverken i førrevolusjonær tid, sovjetperioden eller nå tolererer Kreml «noe annet sentrum».

Særlig Luzjkov, i sin sixpence og folkelige romslige fremferd, sto folket betydelig nærmere enn de fjernere Kreml-lederne.

Men den fargerike, nå falne borgermester kjente ikke alltid sin besøkelsestid. For noen få år siden ble han erklært uønsket i Ukraina da han bramfritt uttalte at marinebyen Sevastopol på Krim i bunn og grunn bare var en russisk by under et besøk der.

Sterke krefter bak

Nå har Jurij Luzjkov tapt sin bastion i Moskvas rådhus. Tvers over gaten for rådhuset ruver statuen av Moskvas grunnlegger Jurij Dolgorukij. Men også navnet Luzjkov vil ruve lenge i den russiske hovedstaden.

Rådhuset i Moskva

Rådhuset i Moskva har vært Jurij Luzjkov sin maktbase. Herfra har han styrt byen.

Foto: Wikimedia Commons

Gaten, der Dolgorukij-statuen står, het i sovjettiden Gorkij-gaten. Det var Luzjkov som døpte hovedgaten i Moskva om til sitt opprinnelige navn Tverskaja - veien til byen Tver. Det fikk han heller ikke bare venner for å gjøre.

Ved å sparke Jurij Luzjkov, har president Dmitrij Medvedev gått ut i åpent lende og skaffet seg en fiende, og ikke bare èn. Sterke krefter sto bak Luzjkov.

Jurij Luzjkov

Jurij Luzjkov blir ikke like legendarisk som Moskvas grunnlegger Jurij Dolgorukij, som fortsatt ruver over byen i statues form.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Èn mulighet kan være at presidenten har skaffet russerne en tredje kandidat til presidentvalget om mindre enn to år. I sine velmaktsdager kunne Jurij Luzjkov faktisk ha vunnet et presidentvalg, for så populær og respektert for sin handlekraft var han.

Men Jurij Luzjkov har også utvilsomme svin på skogen og med den makt Kreml råder over på TV-fronten, skal det bli interessant om de tåler dagens lys. eller om «Luzjkovs villsvin» gjemmer seg i skyggene fra trærne i Khimkiskogen - som president Medvedev reddet fra veibygging for en måned siden.

SISTE NYTT

Siste nytt