Protestmarsjen ble avlyst

I Pakistan har presidenten gitt etter for opposisjonens krav om å gjeninnsette landets høyeste dommer, Iftikar Chaudry.

Seieren feires i Pakistan

Seieren feires utenfor hjemmet til lederen for høyesterett i Islamabad.

Foto: Mian Khursheed / REUTERS

Dermed har opposisjonslederen Nawaz Sharif avsluttet den lange marsjen til Islamabad han la ut på i går da han trosset husarresten myndighetene hadde pålagt ham.

Også den varslede massedemonstrasjonen i hovedstaden i dag er avlyst.

Video nsps_upload_2009_3_16_7_42_16_782.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dommere gjeninnsettes i Pakistan. Se video.

Chaudry ble sparket av tidligere president Pervez Musharraf sammen med flere andre dommere.

I går var det harde gatekamper mellom politi og demonstranter i byen Lahore. Kravet var blant annet at lederen for høyesterett skulle gjeninnsettes.

- Alle får embetene tilbake

Nå sier regjeringen at de avsatte dommerne får tilbake embetene sine 21.mars.

– Jeg kunngjør at alle de avsatte dommerne vil få embetene sine tilbake, inkludert Iftikar Chaudry. Det er et løfte fra Pakistans president og meg selv, sa statsminister Yousaf Raza Gilani.

– Vi avblåser herved den lange marsjen. Landet fikk gledelige nyheter i dag. Vi har sagt at vi ville gjeninnsette dommerne og en uavhengig dommerstand, og med Guds hjelp har vi klart det, sa Sharif fra bilen han har kjørt i retning Islamabad.

Bilen har vært omringet av tusener av tilhengere på veien mot Islamabad, som blant annet har overøst den med roseblader.

Opptøyer i Lahore


Store politistyrker tok i morgentimene i bruk tåregass og køller mot steinkastende demonstranter i Lahore. Ifølge øyenvitner ble flere titalls personer såret.


Flere hundre demonstranter skal være pågrepet de siste dagene, blant dem lederen for juristenes aksjon, Aitzaz Ahsan.

Lørdag forsøkte regjeringen å rekke ut en hånd til opposisjonen ved å love en ny gjennomgang av avgjørelsen om å utestenge Nawaz Sharif og broren Shahbaz fra politiske verv.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt