Hopp til innhold

Den katolske kirken vil dømme biskoper som skjuler overgrep

I årevis ble overgriperen bare sendt videre til et nytt prestegjeld. Nå vil kirken tiltale og dømme biskoper som ikke griper inn når det blir varslet om pedofile prester.

Erkebiskopen og prester i Granada ber om tilgivelse

Da en overgrepssak i Spania ble kjent i januar i år, kastet erkebiskopen og prester i Granada seg på kirkegulvet og ba om tilgivelse.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Det er pave Frans som har godkjent opprettelsen av domstolen. Den får myndighet til å dømme i saker der biskoper er anklaget for å enten skjule eller ikke hindre at overgrep mot mindreårige fant sted. Paven har tidligere uttalt en nulltoleranse for seksuelle overgrep.

Barbara Blaine, Survivors Network of those Abused by Priests

Barbara Blaine i Survivors Network of those Abused by Priests viser fram et bilde av seg selv da hun var 12. I den alderen opplevde hun selv å bli misbrukt.

Foto: ALESSANDRO TARANTINO / Ap

Det er en kommisjon på 17 geistlige, deriblant åtte kvinner, som har kommet med anbefalingen. Kravet om en slik rettsinstans har også blitt fremmet fra støttegruppen for ofre i slike overgrepssaker, men reaksjonen på dagens nyhet er ikke bare positiv.

– Prestene skulle vært tiltalt

– Så lenge det er de geistlige som får ansvaret for å dømme andre geistlige, vil det forandre lite. Kirken burde heller delta i reformen av sekulære lover slik at prester som skader barn blir tiltalt, sier Barbara Blaine, som er president i nettverksgruppen Survivors Network of Those Abused by Priests.

Det er ikke klart hva slags straff den nye domstolen vil ilegge en biskop hvis han blir dømt.

Skandalen var et faktum da en rekke overgrepssaker ble kjent i USA, Irland og Australia de siste årene. Da ble det klart at kirkens biskoper hadde sendt overgriperne til et annet prestegjeld eller til terapi, istedenfor å melde dem til politiet.

Da pave Frans ble innsatt i 2013, uttalte Survivors Network of Those Abused by Priests at millioner av barn fortsatt står i fare for å bli misbrukt av pedofile prester fordi kirken stadig forsøker å dekke over overgrep ved å flytte prestene.

Hittil har ingen biskop i den katolske kirken blitt fratatt vervet for å ha skjult pedofile overgripere og i 2014 innrømmet den katolske kirke at den hadde reagerte for sent.

Overgrep også i Norge

Også i Norge har det vært overgrepssaker i den katolske kirken. Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, tilstod seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden.

I 2012 opplyste den amerikanske kardinalen Levada at over 4.000 tilfeller av seksuelle overgrep mot barn begått av prester og andre med verv i den katolske kirke verden over var blitt meldt inn til Vatikanet i løpet av det siste tiåret.

SISTE NYTT

Siste nytt