Den islamske staten (IS) har drept over 200 i Irak de siste dagene

Både barn og kvinner var blant ofrene.

Lokal milits som kjemper mot IS ved Falluja

Lokale soldater som kjemper mot IS bevokter et område i Amriyat al-Falluja i Anbar provinsen, 31. oktober, 2014.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Den islamske staten (IS) har tatt livet av mer enn 200 sunnimuslimske stammefolk i Anbar-provinsen vest i Irak de siste dagene, ifølge tjenestemenn.

Anslagene på når medlemmene av Albu Nimr-stammen ble drept av den sunnimuslimske opprørsgruppen varierer, men likvideringene skal alle ha skjedd i løpet av de siste ti dagene.

Medlemmene av stammen har kjempet sammen med regjeringsstyrker mot IS i provinsen, hvor opprørsgruppen står sterkt.

Lørdag drepte IS 67 nye personer fra Albu Nimr-stammen, ifølge stammeleder Naeem al-Kaud. Både barn og kvinner var blant ofrene. Det er ikke kjent hvorvidt disse skal være blant de over 200 som nå rapporteres drept.

Lokale sunni-stammer hjalp IS

En sikkerhetstjenestemann sier til nyhetsbyrået DPA at drapene startet torsdag denne uken. Han legger til at lokale sunnimuslimske stammer hjalp IS med massakrene.

Anbar-provinsen, som for det meste er befolket av sunnimuslimer, strekker seg fra den syriske grensen til utkanten av hovedstaden Bagdad.

IS har gjentatte ganger blitt beskyldt for massedrap i Irak etter at opprørsgruppen erobret store områder i juni. Gruppen har også erobret store områder i Syria og begått massedrap også der.

Medlemmer av Albu Nimr-stammen har holdt ut flere uker under IS' beleiring i Anbar-provinsen, men har begynt gå tom for ammunisjon, drivstoff og mat, meldte nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Norske styrker til Irak og Afghanistan

PRESSEKONFERANSE: Se Erna Solberg forklare hvorfor Norge sender over hundre soldater til Irak.

Norge sender 120 soldater til Irak

Torsdag denne uken ble det klart at Norge sender 60 soldater til Erbil i nord og 60 soldater til hovedstaden Bagdad. I tillegg skal det sendes 75 soldater til Afghanistan.

I Irak vil Norge tilby et militært bidrag til den internasjonale koalisjonen som skal bekjempe IS. Styrken skal utdanne og trene opp de irakiske styrkene.

De skal ikke følge irakiske soldater i kamp.

– Vår mening med dette er å svare på det behovet Irak har, og på sikt bidra til å redusere den terrortrusselen ISIL utgjør, ikke bare i Irak og regionen, men også mot Vesten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

Under pressekonferansen torsdag kveld deltok også statsminister Erna Solberg.

– Vi har alle latt oss sjokkerende av bildene av de lidelsene som er forårsaket av ISIL. Vi kan ikke sitte og se på at dette får fortsette. Vi har et ansvar for at dette ikke får spre seg, sa hun.

Solberg understreket at terrorgruppen også er en trussel for Norges sikkerhet.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt