Hopp til innhold

– For ti år siden kastet bankene penger etter folk – nå nekter de oss lån

DUBLIN (NRK): Den irske økonomien vokser igjen, etter år med finanskrise. Men det irske folk merker foreløpig lite til bedringen.

Musikere på O'Donoghue's pub i Dublin

Musikerne Hauke Steinberg (t.v), John Curtis (midten) og Tom Walsh (t.h.) bekrefter at det er tegn til bedring i den irske økonomien, men forteller at innstramningene som ble gjort under finanskrisen fremdeles rammer dem.

Foto: Gry Blekastad Almås, NRK

Den ene hadde mistet jobben. Den andre måtte utsette pensjonstilværelsen. Den tredje slet med å finne penger til de stadig dyrere medisinene han trengte. Slik var situasjonen for de tre musikerne Hauke Steinberg, John Curtis og Tom Walsh da NRK møtte dem i Dublin for fem år siden.

Da hadde Irland nettopp takket ja til et kriselån fra EU, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken, som det andre landet etter Hellas.

Fortsatt store utfordringer

Når NRK Urix møter dem igjen i dag, bekrefter de at de ser tegn til bedring i den irske økonomien.

Grafikk økonomisk utvikling Irland

Her forklares utviklingen i arbeidsledighet og utvandring i Irland fra finanskrisen brøt ut til i dag.

Men livet har fremdeles store utfordringer. Hauke Steinberg vurderte for fem år siden å flytte tilbake til Tyskland, hvor han opprinnelig kommer fra. Han hadde mistet jobben, og livnærte seg av fotohobbyen, så vidt.

– Men så møtte jeg kjærligheten, sier Steinberg med et lykkelig smil.

Nå er han gift, har fått et barn og er i full jobb. Likevel sliter de med å gi familielivet en skikkelig ramme. De leier boligen de bor i, og husleien stiger kraftig. Nå har de ikke råd til å bli boende. De ønsker å kjøpe et sted å bo, men blir stanset av bankene.

– For ti år siden kastet bankene penger etter folk. Nå nekter de oss lån, til tross for at vi har inntekt og ryddige forhold, sier Steinberg fortvilet.

Ble blind

John Curtis har slitt med helsen i en årrekke, og han merker hvordan det irske helsevesenet er rammet av finanskrisen.

– De beste legene og sykepleierne emigrerer så fort de kan, fordi Irland har for lite å tilby dem. Dermed blir det dårlig kvalitet på det som er igjen, mener han.

For et par år siden fikk han en øyeinfeksjon. Ifølge leger han senere konsulterte i USA, hadde to uker på antibiotika tatt knekken på infeksjonen. Isteden ble Curtis blind på det ene øye.

– Hadde det ikke vært for de amerikanske legene, hadde jeg vært blind på begge øyne, sier han.

Finanskrisen i Irland er erstattet med økonomisk vekst

I denne videoen møter vi John Curtis (avbildet), Hauke Steinberg og Tom Walsh i 2010. Alle tre var hardt rammet av finanskrisen.

Gir ikke opp

Også gitaristen blant musikerne, Tom Walsh, syns den økonomiske bedringen i Irland bruker lang tid på å nå folket. Bedriften han jobber i leverer utstyr til byggebransjen, og der merker de en liten oppgang. Men inntektene er fremdeles langt dårligere enn før finanskrisen.

Og pensjonisttilværelsen han drømte om å begynne tidlig, må fortsatt vente. Pensjonssparingen hans kollapset under krisen.

– Men det er mer sysselsetting nå. Og vi smiler fortsatt, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt