Hopp til innhold

Den brysomme mannen

I dag er det to år siden Aleksander Litvinenko døde etter å ha blitt forgiftet av polonium. Leiligheten er klargjort først nå.

Litvinenko har forandret utseende drastisk etter at han ble syk.

Litvinenko forandret utseende drastisk etter at han ble syk.

Foto: MARTYN HAYHOW/HANDOUT / AFP

Først i begynnelsen av november i år, to år etter drapet, ble leiligheten til Litvinenko og hans familie erklært fri for radioaktivitet, og Litvinenkos enke og sønn fikk tilbake nøkkelen til leiligheten.

Den tidligere russiske etterretningsagenten led en smertefull og langsom død på et sykehus i London etter å ha drukket te med polonium-210.

Han forklarte fra sykesengen at han hadde hatt møte med russiske forretningsforbindelser på et hotell i London 1. november.

Litvinenko ble da servert te, og oppfordret til å drikke. Han ble raskt svært dårlig, og legene brukte lang tid på å finne ut hva som feilte ham.

Fant spor

Diagnosen poloniumforgiftning ble stilt bare dager før han døde natten mellom 23. og 24. november 2006.

Litvinenko mente selv at det var den russiske etterretningen, med president Vladimir Putin som øverste ansvarlig, som sto bak attentatet mot ham.

Vladimir Putin

Vladimir Putin var Aleksandr Litvinenkos sjef.

Foto: RIA NOVOSTI / REUTERS
Boris Berezovsky

Boris Berezovsky.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Etterforskningen sannsynliggjorde at det var puttet polonium i teen Litivnenko ble servert, det ble funnet spor av det radioaktive stoffet flere steder som kan knyttes til de russiske agentene, blant annet på hotellet der møtet fant sted.

Litvinenko var selv overbevist om at det var den russiske etterretningen, med president Vladimir Putin som øverste ansvarlig, som sto bak attentatet mot ham.

Putins læregutt

Aleksander Litvinenko begynte sin karriere som spion for KGB, og fortsatte arbeidet for organisasjonens etterfølger FSB etter Sovjetregimets fall.

I FSB ble han etter hvert oberstløytnant med infiltrering av organiserte gjenger som sitt spesialfelt, og fikk Vladimir Putin som sjef.

Han ble også livvakt for, og etter hvert nær venn med, den styrtrike Boris Berezovsky.

I desember 1997 mottok Litvinenko ordre om å drepe Berezovsky, noe han nektet å utføre. Tvert imot innkalte han til en pressekonferanse noen uker senere der drapsplanene ble offentlig kjent. Mange mener Litvinenko dermed skrev sin egen dødsdom.

Flere anklager

Senere framsatte han anklager om korrupsjon og utpressing i FSB. Han mente også at FSB-agenter, beordret av Putin, sto bak planleggingen og gjennomføringen av bombeangrep mot boligblokker i Russland som forårsaket flere enn 300 mennesker død.

Litvinenko ble arrestert, frifunnet, arrestert igjen, og tilslutt dømt til fengsel.

I 2000 flyktet han med familien til London, fikk politisk asyl, og endelig britisk statsborgerskap høsten 2006, like før han døde.

Da han ble syk var han i gang med sin egen etterforskning av drapet på den opposisjonelle journalisten Anna Politkovskaja som ble skutt utenfor sitt hjem 7. oktober 2006.

Antatt drapsmann ikke utlevert

Britisk politi mener en tidligere kollega i FSB, Andrei Lugovoi, står bak drapet på Litvinenko. Han skal ha sluppet polonium i Litvinenkos tekopp på Millennium Hotel 1. november 2006.

Russiske myndigheter mener derimot at det ikke finnes bevis for at Lugovoi er knyttet til saken, og nekter å utlevere ham, mens Lugovoi, som nå er medlem av dumaen i det russiske parlamentet, selv påstår at det er den britiske etterretningen som står bak drapet på Litvinenko.

Anspent forhold

Anne Pringle, nyutnevnt britisk ambassadør til Moskva, uttaler i et intervju i Moscow Times 17. oktober at britisk politi vil fortsette å kreve Lugovoi utlevert, og at hun håper at samarbeid om saken vil føre til at det spente forholdet mellom London og Moskva normaliseres.

Saken har utløst heftige gjensidige utvisninger de to landene imellom.

Les mer om saken i New York Times .

Litvinenko er den første man kjenner til som er blitt drept eller tilsiktet forgiftet av det sterkt radioaktive stoffet. Les mer om polonium-210 i denne artikkelen fra forskning.no.

SISTE NYTT

Siste nytt