Den britiske regjeringen forbereder brexit-utsettelse

Den britiske regjeringen forbereder seg på at det kanskje ikke blir noen uttreden fra EU 29. mars. EU på sin side ønsker ingen kort utsettelse. De mener britene ikke klarer å bli enige uansett og vil heller forskyve hele brexit til 2021.

Storbritannias statsminister Theresa May kommer til toppmøtet mellom EU og Den arabiske liga

Storbritannias statsminister Theresa May deltar på toppmøtet mellom EU og Den arabiske liga. Nyheten om at hun nok en gang utsatte avstemningen om britenes uttreden av EU skapte sinne i hjemme.

Foto: Khaled Desouki / AFP

Statsminister Theresa May varslet i går at den endelige avstemning om hvordan Storbritannia skal forlate EU nå skal holdes i Underhuset før 12. mars, og ikke denne uken som planlagt.

Varselet kom om bord på flyet til EUs toppmøte med Den arabiske liga i Sharm el-Sheikh i Egypt søndag ettermiddag, ifølge Sky News og BBC.

Statsministeren sa hun fortsatt forhandler med EU for å finne løsninger som et flertall av de britiske politikerne i Underhuset kan godta, og at det derfor ville være meningsløst med en avstemning i Underhuset nå.

29. mars skal Storbritannia egentlig være ute av EU.

I starten av februar meldte The Telegraph at May forskjøv den planlagte avstemningen om britenes uttreden til slutten av februar. Nå blir det altså enda en ny utsettelse, og kanskje flere.

Laster Twitter-innhold

Reagerer med sinne og håpløshet

Opposisjonspolitikere, EU-tilhengere og talsmenn for britisk næringsliv reagerte på Mays beskjed med raseri og oppgitthet. De mener utsettelsen er en kalkulert strategi for å utsette avstemningen til siste liten.

Labours partileder Jeremy Corbyn kalte beslutningen «toppen av uansvarlighet» og «et hensynsløst, uforsvarlig forsøk på å tvinge parlamentarikerne til å måtte velge mellom Mays avtale og ingen avtale».

Laster Twitter-innhold

Flere andre politikere reagerte på samme måte og kalte avgjørelsen «håpløs».

Lederen av det britiske handelskammeret Adam Marshall mener det både er utrolig og uakseptabelt at politikerne skal stemme 12. mars, bare 17 dager før Storbritannia formelt skal tre ut av EU.

Næringslivet frykter store økonomiske konsekvenser hvis nasjonen går ut av EU uten noen avtale.

Laster Twitter-innhold

Etter at Underhuset i januar avviste skilsmisseavtalen forsøker May å få til endringer som tilfredsstiller Underhusets bekymringer om det mest omstridte elementet i den fremforhandlede avtalen: spørsmålet om hvordan grensen mellom Irland som EU-medlem og Nord-Irland som ikke EU-medlem skal håndteres.

EU står imidlertid fast på at det ikke er aktuelt å endre noe i selve avtalen.

Statsminister Theresa May med Luxembourg's Xavier Bettel og Nederlands statsminister Mark Rutte

Statsminister Theresa May prøver å smette inn brexit under alle møter med EU-ledere under toppmøtet i Kairo. Her sammen med Luxembourg's regjeringssjef Xavier Bettel og Nederlands statsminister Mark Rutte.

Foto: Khaled Desouki / AFP

Truer med å utsette brexit

Tre ministre i Mays egen regjering truet i helgen med å stemme ja til et forslag fra Labour-politikeren Yvette Cooper og Tory-politikeren Oliver Letwin.

Forslaget går ut på at Underhuset gir ordre til regjeringen om å utsette brexit framfor å forlate EU uten en avtale. Avstemningen over forslaget skjer på onsdag.

Et annet forslag, som to konservative politikere står bak, foreslår å forlenge overgangsperioden med to måneder, og at ny dato for uttreden blir 29. mai.

May svarte i går at en utsettelse ikke løser noen ting.

– Det vil alltid komme til et punkt der vi må bestemme oss for om vi godtar avtalen som er forhandlet fram eller ikke, sa hun.

Samtidig skriver The Telegraph at en utsettelse er en del av planene som nå vurderes av Statsministerens kontor.

Ifølge Telegraph forbereder Mays stab seg på å be EU om en formell utsettelse dersom statsministeren ikke klarer å sikre en avtale som kan få flertall i det britiske parlamentet innen 12. mars.

Regjeringen spriker i alle retninger

Ett av problemene er at regjeringen ikke er enige om en utsettelse er akseptabel eller ikke.

Noen mener en utsettelse ikke løser de grunnleggende problemene, kun utsetter dem.

– En utsettelse som mange tar til orde for, gir ikke noe større sikkerhet til næringslivet eller får orden på det som er vanskelig, sier utdanningsminister Damian Hinds mens statsministeren er på toppmøtet i Egypt.

Han holder fast på at regjeringen jobber etter planen om å forlate EU 29. mars, og mener det beste er å få det endelige bruddet unnagjort.

Andre mener utsettelse er eneste farbare vei.

– Hvis vi ikke får gjennom avtalen, må vi ta stilling til en utsettelse, sier statssekretær Tobias Ellwood, som i så fall vil stemme for en utsettelse.

EUs irritasjon bare øker

Samtidig melder The Guardian at EUs irritasjon over Theresa Mays håndtering øker.

De mener rotet som råder i Storbritannia skyldes at statsministeren ikke makter å ta et oppgjør med de sterkeste EU-kritikerne i eget parti, anført av tidligere utenriksminister Boris Johnson og partifellen Jacob Rees-Mogg.

Hør:

– Inntil hun er klar til å velge side (i eget parti red.anm.), er det ikke noe vi kan gjøre, sier en EU-kilde til avisen.

De reagerer også på at May hevder det pågår forhandlinger mellom Storbritannia og EU. EU-kildene sier de kun sitter og venter på at britene legger frem en løsning på irskegrensen som kan passere det britiske Underhuset.

Kommer det en forespørsel fra Storbritannia om å forlenge fristen for uttreden i tre måneder, er unionen lite lysten på å etterkomme den.

De mener det kun vil bli nye tre måneder med usikkerhet og frem og tilbake, og forlanger garantier for at en kortvarig utsettelse faktisk vil gi en løsning på britisk side.

Kildene The Guardian har snakket med forteller at EU i stedet arbeider med en plan om å utsette hele Brexit til 2021, for å gi rom til en større forhandlingsrunde om hvordan det fremtidige forholdet mellom EU og Storbritannia skal være – i håp om å komme over en løsning som britenes kan enes om innad.

Se Italias statsminister Giuseppe Conte lære bort biljardkunster til Theresa May.

Laster Twitter-innhold

Følg utviklingen i vårt nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.