NRK Meny
Normal

Den blodigste måneden på åtte år

Oktober måned har vært den verste for USA siden invasjonen av Afghanistan i 2001. Så langt er 53 amerikanere døde.

Afghanistan
Foto: Chris Hondros / Scanpix/AFP

Etter at åtte amerikanske soldater ble drept i flere bomeangrep sør i Afghanistan i dag, slo USA en dyster rekord.

Verste siden 2001

Det totale antallet døde har nå passert 53, og dermed går oktober inn i historien som den blodigste måneden for amerikanske styrker siden militæroperasjonen ble innledet i 2001.

I går omkom 14 amerikanere i to separate helikopterulykker i landet, men det amerikanske militæret tror det dreide seg om ulykker.

Den forrige rekorden er fra august i år, da 51 menneskeliv gikk tapt, viser tall fra den uavhengige nettsiden icasualties.org .

2009 har også forlengst blitt det verste året med 444 døde amerikanere så langt. Tapstallene har steget hvert år siden invasjonen i 2001.

I fjor mistet 295 amerikanere livet i Afghanistan.

Turbulent valg

Den økende volden i Afghanistan kommer på et tidspunkt hvor president Barack Obama vurderer å sende ytterligere 40.000 soldater for å delta i kampen mot Taliban.

I USA er befolkningen delt i synet på om det er riktig å trappe opp den amerikanske tilstedeværelsen i landet, viser en meningsmåling.

Støtten til president Obamas håndtering av krigen faller hele 10 prosentpoeng fra forrige måned til 45 prosent. 47 prosent mener at Obama har håndtert saken dårlig.

De USA-ledede styrkenes forsøk på å stabilisere landet har blitt ytterligere vanskeliggjort av turbulensen rundt det afghanske presidentvalget.

Etter at den afghanske valgklagekommisjonen bekreftet uregelmessigheter ved presidentvalget som ble holdt 20. august i år, ble det i forrige uke bestemt å avholde en andre valgomgang 7. november.

Taliban har allerede varslet at de vil forsøke å hindre gjennomføringen av valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt