De ble misbrukt som barn – nå demonstrerer de mot pavevalget

VATIKANET (NRK): De har kommet fra hele verden med bilder av seg selv som barn for å fortelle hva de katolske kardinalene har gjort og dekket over.

Barbarere Dorris og David Clohessy ble begge misbrukt som barn

Med bilder av seg selv fra den tiden overgrepene først startet er Barbara Dorris og David Clohessy i Roma for å demonstrere mot det kommende pavevalget.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Hege Moe Eriksen - Vatikanet
Foto: NRK

Med et sort/hvitt bilde av ei liten jente i hvit kjole i hånden tar hun imot NRK på et hotell i Roma.

En straff fra gud

Amerikanske Barbara Dorris var bare 6 år, da presten i nabolaget begynte å voldta henne. Han sa han skulle redde sjelen hennes fordi hun var et ondt barn.

– Presten var min bestevenns onkel og han begynte å voldta meg da jeg var 6 år. Han sa han skulle redde meg fra det onde, og dagen han voldtok meg første gang hadde jeg ikke gjort som min mor sa. Så hver gang han voldtok meg trodde jeg det var en straff fra gud, forteller Dorris, som brukte store deler av barndommen sin på å gjemme seg for sin overgriper.

Nå – et helt liv senere er 65-åringen på plass i Roma for å tale Vatikanet midt imot. De siste årene har en rekke overgrepsskandaler rystet den katolske kirke. Og flere av kardinalene som deltar i valget av ny pave beskyldes for å ha prøvd å skjule det som skjedde med barna.

Kardinalene samler seg til dag to av konklavet i Vatikanet for å velge ny pave.

Direkte: Dagens første røyk var svart. Den neste avstemmingen er i ettermiddag og mellom klokken 17–19 vil kardinalene igjen brenne stemmesedlene.

– Vi føler at folk må vite hva noen av disse kardinalene har gjort. Ja, de er sjarmerende og har gjort mye bra, men mange har dekket over og beskyttet overgripere, sier Barbara Dorris, som representerer ofrenes organisasjon SNAP, et nettverk av overlevende etter presters overgrep.

– Toppen av isfjellet

En av dem som anklages er den amerikanske kardinalen Roger Mahony. I januar la en rett i Los Angeles fram dokumenter som viste at han dekket over overgrep begått av over 100 prester.

Mahony ble fratatt sine plikter i eget bispedømme, men beholdt kardinaltittelen og retten til å delta i pavevalget.

Også Belgia, Canada, Australia og Tyskland har det blitt avdekket overgrep fra katolske geistlige. De kanskje mest omfattende overgrepene har skjedd I Irland, som de siste årene har vært rystet av en rekke avsløringer av flere tiår med seksuelle og andre overgrep begått av katolske prester og andre kirkefolk. Noen av sakene som er brakt for dagen, har sin opprinnelse så langt tilbake som i 1922, da dagens irske stat ble grunnlagt.

Nå krever ofrene at kirken tar ansvar. Det er en av de tøffe utfordringene som en ny pave må ta fatt på. I tillegg til anklager om korrupsjon og et gammeldags byråkrati preget av intern strid.

– Vi mener vi bare har sett toppen av isfjellet. Det er mange utviklingsland der dette ikke har blitt tatt tak i og vi tror det verste ennå ikke av blitt avdekket, så den neste paven må ta tak i dette med eneste gang, sier Dorris.

På Petersplassen i går kveld var hundrevis av skuelystne møtt opp. De stirret mot den vesle pipa over Det sixtinske kapell.

Sort røyk veltet ut etter kardinalenes første stemmerunde, et tegn på at ingen kandidat har det nødvendige to tredels flertallet for å bli katolikkenes nye leder.

For Barbara Dorris må den nye paven må rydde opp straks, for å gjenvinne folkets tapte tillit.

– Jeg tror de har mistet folks respekt og tillit på grunn av sin oppførsel. Den nye paven må ta tak og fordømme og straffe kardinalene, for så lenge folk som Mahony er her og kan stemme på den neste paven så vil ingenting forandre seg.

SISTE NYTT

Siste nytt