Hopp til innhold

Demonstrerer mot Lavrov i London

LONDON (NRK): Med en bønn om menneskelighet håper de to ukrainske venninnene at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov vil tenke seg om før de bestemmer seg for å angripe hjemlandet. Lavrov svarte med å garantere at russerne ikke har noen planer om å angripe Sørøst-Ukraina.

Oksana Motyka og Olga Mazurinko demonstrere mot Lavrov i London

Oksana Motyka og Olga Mazurinko hadde møtte med blomster i håret og plakater utenfor den amerikanske ambassaden i London.

Foto: Espen Aas / NRK

Bak hekker og store smijernsporter i Regent’s Park ligger residensen til USA-ambassadøren i London. Her har Sergej Lavrov og hans amerikanske kollega, John Kerry, snakket sammen i flere timer om den spente situasjonen i Ukraina.

Uten at de kom til noen enighet.

Utenfor stod demonstrantene.

– Må tenke seg om

– Jeg håper at Russland tenker seg om, og lar seg overtale, eller blir skremt, og da kanskje forandrer mening og trekker troppene ut og lar Ukraina være, sier Oksana Motyka til NRK.

Tror du det kommer til å skje?

– Jeg prøver å være realistisk og forbereder meg på det verste, men håpet lever alltid, sier hun mens hun snur seg mot venninnen.

– Vi prøver å få oppmerksomhet fra Lavrov, fra verdens medier til våre problemer i Ukraina, sier Olga Mazurinko.

Det minner nesten om den kalde krigen?

– Dessverre er det slik. Det er sant at folk ble drept i Donetsk, som er den østlige delen av Ukraina, i går. Det folk ellers i verden ikke vet er at informasjon ikke kommer ut til dem. De prorussiske demonstrasjonene holdes av folk som er hentet inn fra Russland. Alle hotell er fulle av russiske statsborgere, og det er de som protesterer under russiske flagg og hevder at de vil at Ukraina skal følge Russland, sier Oksana, som mener alt russerne sier bare er løgn.

Ønsket garantier

Innenfor dørene i den ærverdige boligen midt i London var det ventet at Kerry ville presse sin russiske kollega til å få garantier om at det store russiske krigsmaskineriet ikke ville annektere Krim-halvøya.

Sergej Lavrov og John Kerry møttes i London

De to utenriksministerne Sergej Lavrov og John Kerry møttes i London uten å komme frem til noen enighet.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Vi har ingen planer om å angripe Sørøst-Ukraina og vi vil respektere folkeavstemningen på Krim, fortalte Lavrov pressen etter det flere timer lange møtet som han omtalte som konstruktivt, men der han også understreket at de ikke hadde kommet frem til noen form for enighet.

– Russland og USA har ingen felles forståelse av situasjonen på Krim, ifølge Lavrov.

Noen timer etterpå var det John Kerry sin tur til å snakke om møtet mellom de to.

– Vi har hatt en god seks timers lang samtale og der kom det frem at Putin kommer ikke til å ta noen avgjørelse om Ukraina før etter folkeavstemning. En folkeavstemning vi mener er et brudd på folkeretten, fortalte Kerry og understreket at USA ikke kommer til å anerkjenne resultatet av søndagens avstemming.

Møtet mellom utenriksministrene skjer knappe to dager før folkeavstemningen på Krim-halvøya og ble regnet som den siste muligheten for å kunne hindre folkeavstemningen i å bli gjennomført.

Det lyktes ikke.

Innbyggerne på Krim skal bestemme om hvorvidt halvøya skal løsrive seg fra Ukraina og bli en del av Russland. Det er 1,5 millioner stemmeberettigede innbyggere på Krim, og resultatet blir kjent gyldig dersom over 50 prosent avgir stemme.

Det er ventet at rundt 80 prosent vil stemme ja til russisk flagg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.