Demonstrerer mot brexit i London

LONDON (NRK): Innvandrings- og islamkritiske Tommy Robinson leder an i UKIPs brexit-demonstrasjon i London. Til uken stemmer det britiske parlamentet over brexit-avtalen.

Tommy Robinson på Brexit-demonstrasjon

Tommy Robinson (t.h.) var med å stifte anti-islam-bevegelsen English Defence League.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Det sterkt EU-kritiske partiet UKIP arrangerer demonstrasjon for brexit i bydelen Westminster i London søndag formiddag. Demonstrasjonen har fått navnet «Brexit forræderiet-brexit må bety exit».

Til uken skal Parlamentet stemme over brexit-avtalen statsminister Theresa May har forhandlet fram. Avtalen har møtt motstand fra flere partier – inkludert UKIP – og internt i Mays eget parti.

Skjebnetimer for brexit

Det er allerede nå rimelig klart at statsminister Theresa Mays avtale vil bli nedstemt.

Westminster

Storbritannia er inne i en skjebnesvanger tid. Tirsdag skal Underhuset i Westminster stemme over Brexit-avtalen.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Dermed er det usikkert hva som vil skje, men Storbritannia vil trolig være et skritt nærmere et krasj ut av EU i mars neste år uten neon handelsavtale med EU.

Før det kan regjeringen bli kastet, det kan bli nyvalg, eller det kan bli ny folkeavstemning om EU.

Det siste er dagens demonstranter mer enn skeptiske til.

– Vi tror politikerne kommer til å sette i verk en ny folkeavstemning. Det er et forræderi mot alle de 17,4 millioner menneskene som stemte for brexit, sier William Howard, en av deltakerne i demonstrasjonen, til NRK.

Robinsons rådgiverrolle i UKIP er omstridt

UKIP leder Gerard Batten

Leder Gerard Batten har tatt UKIP over i en mer islamkritisk retning.

Foto: Darren Staples / Reuters

Robinson, som leder an i dagens demonstrasjon, ble nylig utnevnt til rådgiver for United Kingdom Independence Party (UKIP).

– Det britiske folket gikk til urnene, og vi stemte for å forlate EU, sier Robinson til NRK

– Jeg har brukt all min tid på å bekjempe innvandring og islamifisering. For at vi skal lykkes med det, må vi være ute av EU, sier Robinson

Utnevnelsen av Robinson til rådgiver var kontroversielt. Konflikten endte med at leder Gerard Batten overlevde et mistillitsforslag mot seg.

Batten har måttet tåle mye kritikk for å ha tatt Robinson, eller Stephen Yaxley-Lennon som han heter, inn i partiet som personlig rådgiver for fengsel- og voldtektssaker.

Det har også vakt reaksjoner at en av dem som står bak dagens demonstrasjon er en høyreorientert aktivist som er dømt for kidnapping.

Stephen Yaxley-Lennon

Tommy Robinson har mange støttespillere rundt om i Storbritannia.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Farage sluttet i protest

Tidligere leder Nigel Farage anklaget Batten for å gå på tvers av partiets ikke-rasistiske prinsipper og sluttet i protest i partiet som han har dominert i 20 år.

Farage var som leder i UKIP sentral i kampen for brexit i 2016.

UKIP-lederen på sin side har uttalt at det er bra å ha Robinson med på laget.

Tommy Robinson var sentral i dannelsen av innvandring- og islamkritiske bevegelsen English Defence League (EDL) og Pegida UK.

SISTE NYTT

Siste nytt