NRK Meny
Normal

Nasjonalister krever dødsstraff for soldatdrap

I London demonstreres det i dag i anledning rettssaken mot de to britene som er tiltalt for drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby.

I London demonstreres det i dag i anledning rettssaken mot de to britene som er tiltalt for drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby. Rigby ble angrepet og hakket til døde på på åpen gate i London i mai. 
Det ventet at de to tiltalte vil møte i retten først i morgen.

Plakatene som krever dødsstraff gjeninnført i Storbritannia var flere enn demonstrantene utenfor rettsbygningen Old Baily i London idet rettssaken om drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby tok til mandag. NRKs korrespondent Espen Aas rapporterer utenfor rettssalen.

Nick Griffin i British National Party

Nick Griffin i British National Party tar til orde for å gjeninnføre dødsstraffen.

Foto: Espen Aas/NRK
Tegning av Michael Adebowale

Tegning av en av de to tiltalte, Michael Adebowale, flankert av to politimenn, under et tidligere rettsmøte i saken.

Foto: Elizabeth Cook /PA / AP
Demonstranter fra British National Party utenfor Old Bailey

Plakater advarer mot 'islamifisering' av Storbritannia.

Foto: Espen Aas/NRK

Et solid politioppbud, rop, flagg og bannere møtte partene utenfor da de ankom rettssalen.

Demonstrantene var høylytte, men ikke mange, utenfor Londons tradisjonsrike strafferett Old Bailey mandag, der rettssaken mot to britiske menn som er tiltalt for det blodige drapet på soldaten Lee Rigby startet i ettermiddag.

– Vi vil ha gjeninnført dødsstraffen. De to tiltalte vil ikke få den straffen de fortjener, sier formann i British National Party til NRK.

Sinnene i kok

To britiske menn er tiltalt for det bestialske drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby i London i mai. Drapet skjedde på åpen gate og var svært blodig, og det vakte stor forferdelse.

De to tiltalte, Michael Adebolajo (28) og Michael Adebowale (22), har gitt uttrykk for klare militante islamistiske holdinger etter å ha konvertert til islam.

Det har satt sinnene i kok, noe som førte til at politiet fryktet opptøyer utenfor retten.

De tiltalte ble fraktet inn i rettslokalet mange timer før saken startet, sier politiet til NRK.

Setter opp bussfrakt

Politiet fryktet bråk etter at det ble kunngjort at nasjonalistene ville sette opp busser for å frakte demonstranter fra Nordvest-England til soldatdrapssaken.

Politiet frykter opptøyer og politisk uro når fløyene møtes ved rettssalen.

Drapet er fordømt fra alle religiøse miljøer og politikere, men den brukes politisk av begge sider. Nasjonalister vil bruke hendelsen til å skape oppmerksomhet for sin sak.

Muslimer angripes

Detaljene fra drapet i mai rystet mange, og førte til en antimuslimsk bølge i Storbritannia. Det har vært en rekke demonstrasjoner og sammenstøt mellom høyreradikale og antifascistiske ungdommer.

Muslimer på gata hat opplevd både verbale og fysiske angrep.

Den religionsnøytrale hjelpelinjen «Faith matters» fikk i løpet av de første dagene inn 162 rapporter om angrep i kjølvannet av drapet. På en vanlig dag mottar de i snitt seks samtaler om dagen.

Moskeer ble angrepet og tagget ned, muslimske kvinner fikk hodeplaggene revet av. Det ble spredd antimuslimske propaganda på nett og i sosiale medier i stort omfang. Dette førte til en kampanje mot nett-radikalisering i Storbritannia.

LES OGSÅ: Hedret Rigby med trommeparade

Demonstranter utenfor soldat-drapssak

Britiske flagg og plakatene som krever dødsstraff gjeninnført i Storbritannia dominerte utenfor rettsbygningen Old Baily i London da rettssaken om drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby tok til mandag.

Foto: Espen Aas/NRK
Ein person er drepen og to personar er skadde etter eit brutalt angrep på open gate i bydelen Woolwich i London.

Denne videoen sjokkerte en hel verden da den ene av de to tiltalte rett etter drapet på Rigby henvendte seg rett i kameraet og oppfordret til kamp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt