Hopp til innhold

Demonstrasjoner over hele USA

FERGUSON (NRK): Det er satt inn soldater i gatene i Ferguson i Missouri, og demonstrasjonene har spredd seg over hele USA natt til onsdag.

Nasjonalgarden i Ferguson

2200 soldater fra Nasjonalgarden er satt inn for å bistå opprørspolitiet i Ferguson.

Foto: Gro Holm / NRK

Opprørspoliti i Ferguson

Flere tusen soldater og politifolk er i gatene i Ferguson.

Foto: Gro Holm / NRK
Demonstrasjoner i Ferguson

Demonstranter kastet flasker og røykbomber mot politiet.

Foto: Gro Holm / NRK

Opptøyene brøt ut i St. Louis-forstaden Ferguson natt til tirsdag, da en storjury avgjorde at politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) ikke skal tiltales.

Natt til onsdag var det nye demonstrasjoner i Ferguson. En politibil ble ramponert og veltet, og politiet avfyrte tåregass mot demonstranter og journalister.

44 personer er arrestert, og pansrede kjøretøy med megafoner har vært ute i gatene. Beskjeden var klar: Alle som ikke fjernet seg, ville bli arrestert. Det gjaldt også journalistene.

Danner forsvarslinje

Deler av Ferguson er sperret av, og Missouri-guvernør Jay Nixon har satt inn over 2200 soldater fra Nasjonalgarden for å bistå opprørspolitiet.

– Liv og eiendom må beskyttes. Dette samfunnet fortjener fred, sier Nixon.

Soldatene var på plass foran politistasjonen i Ferguson allerede på ettermiddagen i går, og dannet en sammenhengende forsvarslinje mellom politiet og brannstasjonen.

De holdt seg i bakgrunnen, og ga politiet ryggdekning i små sammenstøt med demonstranter som forsøkte å skape en konfrontasjon med politiet. Det ble kastet noen flasker og røykbomber, uten at det førte til alvorlige episoder.

Områdene som er stengt av ble hardt rammet av branner, plyndring og vandalisme natt til i går.

Les: Skyting i Ferguson – flyplassen stengt
Les: – Viser noe fundamentalt galt i det amerikanske samfunnet

Demonstranter velter en politibil i Ferguson

Demonstranter velter en politibil i Ferguson natt til onsdag.

Foto: David Goldman / Ap

Demonstrerer i 170 byer

Samtidig har det dukket opp en rekke støttedemonstrasjoner over hele landet. Ifølge CNN har det vært demonstrasjoner i hele 170 byer.

Demonstrasjon utenfor Det hvite hus i Washington

Demonstrasjon utenfor Det hvite hus i Washington.

Foto: MLADEN ANTONOV / Afp

I New York er en rekke demonstranter pågrepet for å ha blokkert trafikken på bruer og i tunneler på vestsiden av Manhattan. Det har også vært nye demonstrasjoner ved Det hvite hus i Washington.

Det er også meldt om fredelige demonstrasjoner i Los Angeles og Seattle på vestkysten, og i Atlanta, Philadelphia og Baltimore på østkysten.

– Vi har pågrepet demonstranter. Vi har ingen nevneverdige materielle skader, og lar folket utøve sine grunnlovsbestemte rettigheter. Så langt har det gått bra, sier Jack Richter fra Los Angeles-politiet til CNN.

Les: Opptøyene i Ferguson – lang forhistorie og dype røtter

I Boston er det rundt 1000 demonstranter i gatene, og et titalls demonstranter tok oppstilling foran rådhuset i Chicago.

En demonstrasjon i Minneapolis i Minnesota ble mer dramatisk enn planlagt da en bilist kjørte inn i folkemengden som hadde blokkert et veikryss. En kvinne som satt fast under bilen er sendt til sykehus med lettere skader.

Samtidig har det vært demonstrasjoner i Cleveland i delstaten Ohio etter at politiet skjøt og drepte en tolv år gammel afroamerikansk gutt med en luftpistol i helga.

Demonstranter påkjørt i Minneapolis

Demonstranter ble påkjørt i Minneapolis. Kvinnen i rød jakke ble sendt til sykehus med lettere skader.

Foto: Mark Vancleave / Ap

Obama lover tiltak

President Barack Obama holdt i natt en ny tale der han igjen oppfordret demonstrantene til å holde seg på rett side av loven.

– Det finnes konstruktive måter å uttrykke frustrasjon på, og det finnes destruktive måter. Bilbrenning, vandalisme og å sette folk i fare er destruktivt. Det finnes ingen unnskyldning for slikt, det er kriminelle handlinger, sier Obama.

Obama lover likevel tilak for å sikre at alle amerikanere føler at loven håndheves på en rettferdig måte.

– Frustrasjonen som er kommet til uttrykk, dreier seg ikke bare om én bestemt hendelse. Den har dype røtter i mange fargede befolkningsgrupper som har følelsen av at lovene våre ikke alltid håndheves rettferdig og likt, sier han.

Justisminister Eric Holder skal arrangere regionale møter mellom politi og representanter for minoritetsgrupper over hele USA. Målet er å utvikle strategier som kan bidra til å bygge tillit.

Michael Brown-demonstrasjon i New York

Demonstranter marsjerer på FDR Drive i New York.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Wilson: – Jeg gjorde jobben min

Politimannen Darren Wilson, som skjøt og drepte Brown, har i mellomtiden gitt sitt første intervju til ABC News.

Wilson fastholder at han fryktet for sitt eget liv, og at han ikke ville gjort noe annerledes.

– Det kommer alltid til å være noe som skjedde. Min samvittighet er ren fordi jeg vet at jeg gjorde jobben min ordentlig, sier han.

Wilson sier han var sikker på at Brown forsøkte å få tak i pistolen hans, og understreker at han ville ha gjort nøyaktig det samme dersom Brown var hvit.

Wilson avfyrte tolv skudd mot Brown, som var ubevæpnet. 18-åringen ble truffet seks ganger, og døde på stedet.

Les: Fryktet at Michael Brown skulle slå ham i hjel

Ferguson
Foto: Ap