Krever at al-Assad er den neste som går av

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det har brutt ut demonstrasjoner over hele Syria i etterkant av fredagsbønnen. Demonstrantene krever president Bashar al-Assads avgang etter at oberst Muammar al-Gaddafi ble drept i går.

– Gaddafi er ferdig. Nå er det din tur Bashar, ropte demonstranter i byen Maaret al-Nymaan, nordvest i Syria, ifølge Reuters.

SYRIA-ASSAD/

Bashar al-Assads

Foto: SANA / Reuters

Demonstrantene trosser et sikkerhetsoppbud som er større enn vanlig.

Minst 20 regimekritikere er drept i forbindelse med demonstrasjonene, de fleste i byene Homs sentralt i Syria, melder nyhetsbyrået AFP.

– Revolusjonen vil seire

Også på Facebook er det mange som tar til orde for at det nå er tid for et maktskifte i Syria, melder AFP.

– Dere kan forsøke å utsette det så lenge dere vil, vår revolusjon vil seire. Vi vil fortsette å rope med all vår kraft for å få slutt på dette regimet, og fortelle verden at det syriske folk ikke vil overgi seg, skrev opposisjonelle på sin Facebook-side The Syrian Revolution 2011.

Oberst Muammar al-Gaddafi ble drept torsdag, i det han forsøkte å flykte fra opprørssoldater i hjembyen Sirte.

Libya er det tredje landet i Midtøsten hvor regimet faller etter opprør fra befolkningen, etter Tunisia og Egypt.

Opprør siden 15. mars

Al-Assad-familien har styrt Syria siden 1970, da forsvarsminister Hafez al-Assad grep makten i et kupp. Da hadde den militære fløyen seiret over den sivile i maktkampen om det arabisk-sosialistiske Bath-partiet i tiåret før.

Al-Assad, som tilhørte den islamske minoriteten alavitter som utgjør kun ca. 11 prosent av befolkningen, brukte minoritetstilhørigheten som grunnlag for å bygge opp regimets makt, ved å være et kompromiss for flere av de langt sterkere gruppene som knivet om makten og førte til et svært ustabilt Syria, med kupp og motkupp.

Bashar al-Assad har møtt folkelig opprør i Syria siden 15. mars, men opprøret har blitt slått hardt ned på. I følge FN er minst 3000 regimekritikere drept , de fleste sivile.

Regimet kritiseres for omfattende brudd på menneskerettighetene.

Les mer:

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.