Sørkoreanske demonstranter satte fyr på Kim-figur

SEOUL (NRK): – Sanksjoner mot Nord-Korea nå! ropte demonstrantene i Seoul, før de helte parafin over en figur som forestilte Kim Jong-un – og tente på.

Det var nesten tre ganger så mange politifolk som demonstranter til stede da figuren av Kim Jong-un ble påtent.

Politiet slukker Seoul

Slukket til slutt: Politiet ventet til dukken av Kim Jong-un hadde brent helt ned før de startet slukkearbeidet.

Foto: Peter Svaar / NRK

Rett over gaten fra den amerikanske ambassaden i den sørkoreanske hovedstaden var bålet en spontan markering av motstand mot gårsdagens atomprøvesprengning.

Mer politi enn demonstranter

Men noen massemønstring kan det knapt kalles:

De mellom 50 og 80 demonstrantene var omringet av tre ganger så mange politifolk.

Politiet ventet tålmodig til figuren av Kim Jong-un hadde brent helt ned før de kom med brannslukkingsapparat.

– Vi som er samlet her i dag må forene våre krefter for å bli kvitt Kim Jong-un, ropte lederen for "unionen for frihet og gjenforening", Lim Eun-Ju, til stor applaus.

Lim Eun-Ju

– Mange sørkoreanere er for vennlig innstilt til regimet i nord, mener Lim Eun-Ju.

Foto: Peter Svaar / NRK

Organisasjonen tilhører den mørkeblå og nasjonalistiske siden av Sørkoreas politiske spektrum, og er vennlig innstilt til president Park.

– Problemet er at mange her i sør er altfor vennlig innstilt til Kims regime. Se bare på motstanden mot planene om et rakettskjold. Dette må det bli slutt på, sa Lim til NRK da flammene var slukket.


– Bekymret for nordkoreanerne

Mens mange i Seoul møter gårsdagens atomprøvesprengning med et skuldertrekk, er avhoppere fra Nord-Korea bekymret for hva ytterligere isolasjon av landet kan føre til.

Seok Young-hwan

– Nordkoreanere vil trolig få det enda verre etter prøvesprengningen, tror avhopper og lege Seok Young-hwan.

Foto: Peter Svaar / NRK

I utkanten av Seoul har den nordkoreanske avhopperen Seok Young-hwan i snart 10 år drevet sin klinikk som tilbyr tradisjonell medisinsk behandling.


– Disse prøvesprengningene har ingenting med folk flest å gjøre i nordkorea, så de fleste bryr seg ikke, sier Seok til NRK.

– Partiet bruker alle disse testene og oppskytingene til egne propagandaformål, og da jeg bodde der var det forventet at vi gikk ut i gatene for å delta i hyllingen av lederskapet ved slike anledninger.

– Men ofte blir livet vanskeligere etterpå. En ekstra bolle med ris ville gjort større nytte for folk flest enn disse prøvesprengningene, sier Seok til NRK mens han gir koppebehandling til en eldre mann plaget av dårlig blodsirkulasjon.

– Husk at de fleste nordkoreanere ikke vet noen ting om at det diskuteres nye FN-sanksjoner. Alle slike nyheter blir sensurert. Alt man hører om i statlige medier der er alle talene til Kim Jong-un, sukker han.

– Til syvende og sist er disse prøvesprengningene Kim Jong-Uns forhandlingskort med vesten. Han vil ha noe av USA, av andre vestlige land, sier Seok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt