Demonstrasjoner mot matvarepriser

I Algerie er to mennesker drept og 300 politifolk såret i ulike opptøyer de siste fire dagene, opplyser landets innenriksminister Dahou Ould Kablia.

Opptøyer i Algerie

Sinte demonstranter protesterer mot høye matvarepriser i Algerie.

Foto: AP / Ap

Opptøyene skyldes særlig misnøye med stigende matvarepriser, men også problemer med å skaffe seg jobb og sosiale forhold generelt.

Seinere i dag skal regjeringen holde et krisemøte for å vurdere tiltak som kan redusere matvareprisene. Blant tiltakene som nevnes er et tak på den fortjenesten kjøpmenn kan ha på matvarer som olje og sukker.

Doblet matvarepris

Prisen på mel og olje til matlaging har fordoblet seg de siste par månedene, mens sukkerprisen har steget enda mer.

Algerie sliter også med høy arbeidsløshet. Ifølge offisielle tall var den 4,2 prosent i november, men uavhengige organisasjoner mener den er nærmere 25 prosent.

Opptøyer i Algerie

Politiet lader tåregasspistolen under uroen i Algerie.

Foto: Ap

Seinest i går var det uro flere steder i Algerie. Ekstra politistyrker var utplassert ved moskeer i forbindelse med fredagsbønnen, og fotballkamper ble utsatt i et forsøk på å begrense bråket.

Spent situasjon

De to som er døde hittil var to unge menn som ble drept i går, den ene i byen Msila rundt 250 kilometer sørøst for hovedstaden Alger, og i Bou Ismail 50 kilometer vest forhovedstaden.

Demonstrantene raserte statlige kontorer, post- og bankkontorer i en rekke byer torsdag kveld og natt til fredag.

- Det er mye spenning i lufta. Folk er redde. I mitt nærområde var butikkene tomme for brød og melk og mye annet, sier en pensjonist i en by øst for hovedstaden.

Det samme i Tunisia

Uroen i Algerie kommer etter tilsvarende opptøyer i nabolandet Tunisia, der en unge mann døde for noen dager siden etter at han satte fyr på seg selv før jul.

Det gjorde den universitetsutdannede mannen i protest mot han han ikke fikk jobb. Dødsfallet førte til at mange tusen tunisiere tok til gatene i sympati med mannen og i protest mot myndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt