Hopp til innhold

Her protesterer de mot likestilling

Sinte mannlige demonstranter i Bangladesh protesterer mot en lovendring som gir kvinner rett til å arve like mye som menn.

Video Menn i Bangladesh demonsterer mot likestillingslov

Samtidig som tusener av mennesker demonstrerer i Midtøsten for å sikre sine rettigheter, setter bangladeshiske mannlige demonstranter gatene i brann for å frata rettighetene til kvinnene i landet.

Over 50 mennesker er skadet etter voldelige sammenstøt mellom politi og islamistiske demonstranter i den bangladeshiske hovedstaden Dhaka mandag. Hundrevis av demonstranter skal også være arrestert.

Demonstrantene protesterte mot et lovforslag som skal gi kvinner flere rettigheter innenfor samfunnsområder som utdanning, eiendomsrett og arbeidsliv.

Prime Minister of Bangladesh Sheikh Hasina

Statsminister Sheikh Hasina

Foto: BEN STANSALL / Afp

De voldelige opptøyene var i regi av «Islami Oikyo Jote», en meget konservativ, islamistisk koalisjonsgruppe, skriver The Telegraph.

Vil beholde Sharialoven

Landet har en sekulær lovgivning, men har fulgt den tradisjonelle muslimske sharialoven når det kommer til arverett.

Ifølge sharialoven kan kvinner kun arve en brøkdel av det som sine mannlige søsken får i arveoppgjøret etter foreldrenes død.

Bangladesh' statsminister Sheikh Hasina, har foreslått en lovendring som vil gi alle, uavhengig av kjønn, like arverettigheter.

– Krenker koranen

Fazlul Huq Amini, leder for Islamic Law Implementation Committee, anklager regjeringen for å ha krenket koranen ved å innføre disse lovendringene.

Statsminister Hasina mener at loven ikke strider mot den muslimske tro og at den er for å gi kvinner flere rettigheter.

– Den kontroversielle gruppen leker bevisst med befolkningens religiøsitet for å destabilisere landet, sier Hasina ifølge nyhetsbyrået AP.

Den sittende regjeringen har vært i konflikt med islamistiske grupper i landet helst siden de satte opp et tribunal for å straffeforfølge islamister som har begått krigsforbrytelser under landets krig for uavhengighet.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Kvinner demonsterer i favør av likestillingsloven i Bangladesh

Video: Slik demonstrerte kvinnene som er i favør av likestillingsloven i Bangladesh.

– Angrep også sine egne

Demonstrantene som hovedsakelig besto av mannlige studenter ved islamske skoler, blokkerte veier, smadret biler, satte fyr på bensinpumper, melder AP.

De skal også ha angrepet en gruppe med troende muslimer som var på vei til en årlig samling ved en lokal muslimsk alter, skriver the Daily Star.

Politiet svarte med vannkanoner, batonger og avfyrte tåregass mot demonstrantene.

SISTE NYTT

Siste nytt