NRK Meny
Normal

470 personer stukket med sprøyter

Over 470 mennesker skal være stukket med sprøytespisser i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina.

Demonstranter i Xinjiang

Han-kinesere demonstrerte i gatene i regionshovedstaden Urumqi i Xinjiang-regionen i dag.

Foto: AFP / AFP

Bakgrunnnen for de 470 sprøyteangrepene skal være demonstrasjonene som har foregått i hele dag i regionshovedstaden Urumqi, melder kinesisk statlig TV.

Frykter AIDS-smitte

Et stort antall han-kinesere og enkelte etniske uigurer, samlet seg i dag i Urumqi for å demonstrere etter en serie med sprøyteangrep i regionshovedstaden der personer fra ni ulike etniske grupper i byen har har blitt stukket med sprøyter som befolkningen frykter er HIV-infisert.

Senest i morges skal en fem år gammel jente ha blitt angrepet med en sprøyte. Demonstrantene etterlyser mer lov og orden.

Fra 20. august har regjeringen i Xinjian mottatt rapporter fra lokale smittekontrollsentre om at flere har blitt angrepet og stukket med sprøyter, melder den lokale tv-stasjonen i Xinjiang, Bingtuan Television.

Ifølge tv-stasjonen har 476 personer blitt angrepet av sprøyter, men det er ikke kjent om sprøytene var tomme eller brukte.

20 personer arrestert

Politiet sier de har arrestert over 20 personer etter sprøyteangrepene. Ifølge Xinhua har ingen blitt smittet eller forgiftet som følge av angrepene.

En talsmann for politiet i byen sier at hele politistyrken var på gatene torsdag for å holde orden, men la til at ordensproblemene ikke var alvorlige.

Politiet har imidlertid beordret folk til å holde seg innendørs i regionhovedstaden.

Les også: 156 drept i Xinjiang-provinsen

Demonstranter mot opprørspolitiet

Demonstrantene forsøkte å bryte det statlige opprørspolitets linjer i gatene. Demonstrantene krever mer sikkerhet av myndighetene etter en serie med sprøyteangrep i Urumqi.

Foto: AP

Opptøyer i juli

5. juli ble nesten 200 drept og 1.700 såret i opptøyer i Urumqi. Tallene kommer fra kinesiske myndigheter, men uigurene mener dødstallene er langt høyere.

Les også: Eksiluigurere frykter 3.000 drepte

Uroen i juli startet med at uigurer protesterte mot at to uigurer hadde mistet livet i opptøyer sør i Kina i juni. Han-kinesere væpnet seg noen dager etter med redskaper og kjepper for å hevne angrep under opptøyene. Sikkerhetsstyrker grep inn for å stanse både uigurer og han-kinesere.

Rundt halvparten av de 20 millionene som bor i Xinjiang er muslimske uigurer. Mange han-kinesere har flyttet til regionen på oppfordring fra sentralmyndighetene, og uigurene føler at deres kultur og levesett er truet.

Les mer: Ytterligere 319 uigurer pågrepet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt