Hopp til innhold

Secret Service i kamper med demonstranter utenfor Det hvite hus

Over store deler av USA er det voldelige demonstrasjoner. I hovedstaden Washington D.C kom demonstranter seg gjennom sperringer utenfor Det hvite hus.

Secret Service og politi står vakt utenfor Det hvite hus natt til søndag etter å ha kjempet mot demonstranter.

Secret Service og politi står vakt utenfor Det hvite hus natt til søndag etter å ha kjempet mot demonstranter.

Foto: ERIC BARADAT / ERIC BARADAT

Det er femte dag med voldsomme demonstrasjoner og opptøyer i USA. Urolighetene tok til etter at 46-årige George Floyd døde etter at han ble pågrepet på en svært brutal måte av politiet i Minneapolis.

Polititjenestemannen Derek Chauvin er nå siktet for forsettlig drap på Floyd. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten er det fortsatt uklart hva som var årsaken til at 46-åringen døde.

Også i Washington D.C har det vært uro. Flere steder rundt Det hvite hus var det sammenstøt mellom demonstranter og politi. Også Secret Service var involvert. Deres oppgave er å beskytte den amerikanske presidenten.

I Lafayette Square, rett nord for Det hvite hus, kom demonstranter seg gjennom sperringer som var satt opp. Det skriver The Independent.

Secret Service svarte med pepperspray. De klarte å stoppe demonstrantene fra å komme enda nærmere Det hvite hus.

Et reportasjeteam fra Fox News, som sendte direkte fra protestene, ble angrepet av demonstranter. Journalistene måtte flykte fra stedet.

President Donald Trump befant seg i Det hvite hus da gatekampene fant sted.

Den demokratiske senatoren Kamala Harris deltok i en annen markering i Washington D.C. Hun var sammen med en gruppe fredelige demonstranter som sang «hands up, don't shoot».

Kraftige demonstrasjoner i Los Angeles lørdag.

En rekke politibiler har blitt påtent i Los Angeles lørdag. Politiet skyter gummikuler mot demonstranter i storbyen.

Foto: Mario Tama / AFP

En drept i Indiana

Minst tre personer ble skutt under opptøyer i den amerikanske byen Indianapolis i delstaten Indiana natt til søndag. Én av dem døde av skadene.

Politiet etterforsker hva som har skjedd. Folk oppfordres til å holde seg unna sentrum. Det sier politisjefen i Indianapolis, Randal Taylor, ifølge CNN.

Én polititjenestemann fikk også mindre skader i opptøyene.

Politistasjon evakuert

I Ferguson i Missouri ble en politistasjon angrepet av demonstranter. Det ble kastet stein og brukt fyrverkeri mot politifolkene. De valgte deretter å evakuere bygningen. Ordføreren i Ferguson har nå innført portforbud i byen.

Demonstranter utenfor politistasjonen i Ferguson.

Demonstranter utenfor politistasjonen i Ferguson.

Foto: Robert Cohen / Robert Cohen

Ferguson ble også herjet av voldelige opptøyene i 2014. Det skjedde etter at den 18 år gamle afroamerikanske Michael Brown ble skutt og drept av politiet.

I Los Angeles er flere politibiler er påtent, sprayet ned med graffiti og vinduer er sparket inn. Politiet har svart med gummikuler i et forsøk på å få kontroll over situasjonen.

Demonstrasjonene i Los Angeles lørdag begynte som en fredelig marsj gjennom gatene. Da politiet forsøkte å stanse folkemengden utviklet demonstrasjonen seg til opptøyer.

Californias guvernør Gavin Newsom har erklært unntakstilstand i Los Angeles fylke som følge av opptøyer.

Guvernøren åpner også for å sette inn nasjonalgarden for å få en slutt på masseprotestene.

Det er innført portforbud i Los Angeles og flere andre byer i California. Nasjonalgarden er satt i beredskap også i San Francisco.

Guvernørene i seks delstater har beordret full mobilisering. Lørdag kveld er det utplassert tusenvis av soldater fra nasjonalgarden. I mer enn 30 storbyer i USA har det vært demonstrasjoner og opptøyer.

Politiet slår tilbake

I Minneapolis i Minnesota, der demonstrasjonene begynte, var det forholdsvis rolig lørdag kveld. Utover natten har volden blusset opp.

Etter at politiet i byen de første dagene holdt en relativt lav profil, har de i natt brukt tåregass og sjokkgranater. Politiet aksjonerte mot demonstranter som truet en politistasjon.

Også i New York har politiet forsøkt å stanse steinkastende demonstranter. Over 100 personer er arrestert.

I Brooklyn kjørte to politibiler inn i en gruppe demonstranter som hadde blokkert en vei. Det er uklart om noen kom til skade.

Laster Twitter-innhold

Opptøyene i New York er de verste på flere tiår.

Demonstrasjoner i Los Angeles.

I Los Angeles begynte demonstrasjonene rolig lørdag, men utviklet seg til bråk og opptøyer, ifølge CNN.

Foto: Ringo H.w. Chiu / AP

Portforbud i flere byer

I byer som Columbus i delstaten Ohio, Los Angeles i California, Atlanta i Georgia, Denver i Colorado og Philadelphia i Pennsylvania er det innført portforbud.

Ifølge CNN har til sammen 25 byer i 16 delstater innført portforbud. Seks delstater har bedt om bistand fra nasjonalgarden.

Trump tilbyr militærhjelp

President Donald Trump anklager det han kaller radikale venstrekrefter for å stå bak den landsomfattende uroen i landet. Nå har han satt militære avdelinger i beredskap.

Demonstrasjonene har kommet som en reaksjon på politiets brutalitet da de pågrep afroamerikanske George Floyd (46) mandag. Floyd ble erklært død på sykehus etter arrestasjonen.

Demonstrantene mener at svarte amerikanere forskjellsbehandles av politiet.

En ny video som viser pågripelsen av Floyd spres nå i sosiale medier. Den viser tilsynelatende flere politifolk over ham.

SISTE NYTT

Siste nytt