NRK Meny
Normal

– Putins TV-dominans er bare et middel for fusk

«Nei til sensuren – gi oss medierettferdighet!» ropte demonstranter taktfast foran TV-tårnet og TV-byen Ostankino i Moskva mandag.

Støttespillere av partiet "Rettferdig Russland" demonstrerer mot urettferdig mediedekning i Moskva

MOT TV-SENSUR: Støttespillere av Russlands sosialdemokratiske parti «Rettferdig Russland» demonstrerte mot TV-sensuren, som partiet mener rammer opposisjonen i valgkampen for presidentvalget i Russland 4. mars.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Hans-Wilhelm Steinfeld, Moskva
Foto: NRK

Det var Russlands sosialdemokratiske parti «Rettferdig Russland» som demonstrerte mot TV-sensuren, noe partiet mener rammer opposisjonen i valgkampen for presidentvalget i Russland 4. mars.

Under paroler som «la oss gi journalistene deres profesjonelle verdighet tilbake», møtte folk opp uken etter at presidentkandidatene Vladimir Sjirinovskij og Gennadij Zjuganov protesterte heftig mot fordelsbehandlingen Vladimir Putin får i nyhetsprogrammene på de tre, statskontrollerte, føderale TV-kanalene.

– Her foran TV-tårnet spør vi hvorfor fjernsynet ikke gir oss fire presidentkandidater fra opposisjonspartiene en rettferdig TV-dekning? Hvorfor gis Vladimir Putin tre ganger lengre sendetid enn oss fire til sammen? Spurte presidentkandidaten til Sosialdemokratene, Serjeg Mironov på møtet.

TV-dominans

Sergej Mironov, lederen for partiet "Rettferdig Russland", under en demonstrasjon i Moskva 20.02.12

URETTFERDIG: – At opposisjonen behandles klart urettferdig, er det rett å si! sa Sergej Mironov, leder for partiet 'Rettferdig Russland', til NRK.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Til NRK sa presidentkandidat Mironov etter møtet, at han ikke vil gå så langt som å bruke uttrykk som Kremls eller Putins fjernsynstyranni.

– Men at opposisjonen behandles klart urettferdig, er det rett å si! sa Sergej Mironov.

Han ledet Russlands svar på Senatet i USA, Føderasjonsrådet, i ni år frem til mai i fjor og Mironov var en nær, politisk alliert av Vladimir Putin. Nå sier Mironov nytt valgfusk er den største trusselen mot demokrati i Russland under presidentvalget den 4. mars.

– TV-dominansen er bare middelet til å veve et bakteppe for slikt fusk! sa han til NRK i dag.

Politiets løgner

I helgen demonstrerte folk både for og mot Vladimir Putins presidentkandidatur i Moskva. Det skjedde ved en bilistaksjon for Putin lørdag og for opposisjonen i går.

Mens russisk politi systematisk overdriver det antallet som demonstrerer for Putin, lyver politiet åpent om den oppslutningen som demonstrasjoner til støtte for opposisjonen får.

På samme vis misbrukes de statskontrollerte, føderale TV-kanalene nå til en voldsom forfordeling av opposisjonen mens enhver betydelig eller ubetydelig ting Vladimir Putin tar til orde for, får en voldsom overdekning.

Heri ligger den ytterst tvilsomme sammenblanding mellom stat og partipolitikk som makta som rår gjør seg skyldig i, og som OSSE-observatørene ved dumavalget 4. desember i fjor stemplet som valgets største skavank da. Det har ikke blitt bedre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt