Hopp til innhold

Demonstranter stormet parlamentet i Makedonia

Minst ti politikere er skadd etter at demonstranter stormet parlamentet i Makedonia. Statsviter Sylo Taraku frykter en etnisk konflikt i det splittede landet.

Protester i Makedonias Parlament

BLODIG: En AFP-journalist så opposisjonsleder Zoran Zaev med blod i ansiktet etter at demonstrantene kom seg inn i parlamentsbygningen torsdag kveld

Torsdag stormet demonstranter den makedonske nasjonalforsamlingen under en protest i Skopje. Opposisjonsleder Zoran Zaev var en av politikerne som ble skadd i kaoset.

Ifølge en AFP-fotograf var over ti personer maskert. Opptak viser at stoler ble kastet og at det brøt ut knyttnevekamp i parlamentsbygningen.

Ifølge AFP tok det «noen timer» fra demonstrantene tok seg inn til politiet hadde kontroll over bygningen, men rundt 2000-3000 demonstranter fortsatte utenfor. ​Spesialstyrker skal ha brukt sjokkgranater for å fjerne dem fra stedet.

Innenriksminister Agim Nuhiu sier ifølge nyhetsbyrået AFP at ti politikere, noen journalister og politifolk er skadd i opptøyene.

Frykter etnisk konflikt

Sylo Taraku står på Youngstorget i Oslo
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda, Sylo Taraku, har jobbet i Helsingforskomiteen og vært valgobservatør i Makedonia. Han frykter situasjonen skal forverres.

– Det jeg frykter er at det som nå er en politisk konflikt utvikler seg til en etnisk konflikt. ​Det at albanske ledere ble banket opp, kan trigge en reaksjon fra albanerne som kan destabilisere landet, sier Taraku til NRK.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter at han er sjokkert.

Laster Twitter-innhold

Omstridt valg

Uroen er siste kapittel i den politiske krisen i landet.

Protestene brøt ut etter at et flertall av de folkevalgte valgte en albaner, Talat Xhaferi, som ny leder av nasjonalforsamlingen. Motstanderne mener valget ble gjennomført på ulovlig vis.

Demonstrantene brøt gjennom politisperringene og gikk til angrep på flere folkevalgte. EUs utvidelseskommissær fordømmer protestene.

– Vold har ingen plass i parlamentet. Demokratiet må gå sin gang, sier Johannes Hahn i en Twitter-melding.

Den amerikanske ambassaden i landet sier protestene er uakseptable og ikke forenlig med demokrati. I en skriftlig uttalelse sier ambassaden at den er klar til å samarbeide med Xhaferi.

Sylo Taraku mener EU har vært passive, og at de må komme sterkere på banen.

– Nå håper jeg EU presser fram et regjeringsskifte i tråd med folkets vilje. De må hjelpe Makedonia med å komme ut av denne krisen, sier Taraku.

– Hvilken makt har EU?

– De har makt fordi de hjelper Makedonia, og fordi Makedonia vil integreres i EU.

Uten regjering

Makedonia har vært uten regjering siden i fjor. Demonstrantene som stormet nasjonalforsamlingen, støtter den tidligere konservative statsministeren Nikola Gruevski fra VRMO, som har styrt Makedonia i over ti år. Partiet fikk flest seter i nasjonalforsamlingen ved valget i desember, men trengte støtte fra det albanske partiet DUI for å få flertall.

Forhandlingene strandet da DUI ikke fikk gjennomslag for sine krav, blant annet å gjøre albansk til offisielt språk og en gransking av avlyttingsskandalen som førte til at valget ble utskrevet.

Sylo Taraku sier det spekuleres i at det er iscenesatt av statsministeren selv for å skape en kaos, slik at han kan erklære unntakstilstand.

– På den måten kan han bli sittende på makten, og unngå å bli straffeforfulgt for korrupsjon, sier Taraku.

EU-meglet avtale

Valget i fjor ble gjennomført som del av en EU-meglet avtale etter en stor avlyttingsskandale i februar 2015. Opposisjonen anklaget regjeringen for å stå bak ulovlig avlytting av mange tusen mennesker, deriblant politikere, dommere, journalister og religiøse ledere.

Zaevs sosialdemokratiske parti har sikret støtte fra flere andre albanske partier og har dermed 69 av setene i nasjonalforsamlingen i ryggen. Likevel har president Gjorge Ivanov nektet å gi Zaev mandat til å danne regjering. Ivanov og Gruevski mener situasjonen må løses ved å skrive ut nyvalg.

Protester i Makedonias Parlament

MAKTSKIFTE: Demonstrantene som stormet nasjonalforsamlingen, støtter den tidligere konservative statsministeren Nikola Gruevski fra VRMO, som har styrt Makedonia i over ti år.

SISTE NYTT

Siste nytt