NRK Meny
Normal

Demonstranter stormet BBC

Antifascistiske demonstranter brøt seg i dag inn i BBCs TV-lokaler for å stanse Nasjonalpartiets leder, Nick Griffin, fra å delta i Storbritannias viktigste politiske program.

Video nsps_upload_2009_10_22_19_26_14_4525.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video fra demonstrasjonen (Kveldsnytt 22.10.09).

Omtrent 25 demonstranter ble kastet ut av bygningen etter å ha brutt seg inn, skriver BBC News .

Samtidig var det flere hundre demonstranter utenfor portene da inntregningen skjedde.

Kastet ut fra TV-bygningen

Demonstrantene samlet seg i protest mot at Nick Griffin, leder av det britiske Nasjonalpartiet (BNP), skulle delta i programmet «Question Time» på BBC.

BBC begrunner deltagelsen til Griffin med at kringkasteren har et ansvar om å være et uavhengig selskap, og derfor ikke kan la være å slippe til kontroversielle politikere.

Ifølge BBC var det et lite antall mennesker som klarte å komme seg inn i TV-bygningen, og som der ble identifisert og kastet ut av politiet. En talsmann for politiet opplyser at det ikke er satt noen i arrest etter tumultene.

Demonstranter stormer BBCs TV-bygning

Politiet måtte holde demonstrantene uten for BBCs område.

Foto: Kevin Coombs / Scanpix/Reuters

Vil senke flyktningebåter

Griffin er i tillegg til å være leder for BNP også medlem av Europaparlamentet siden valget tidligere i år.

Han er utdannet ved Cambridge, har kone og barn og har skrevet om behovet for å «normalisere» et parti som har sine røtter i det fascistiske National Front. Da han tok over partiet i 1999 var det uløselig bundet til høyreekstreme skinheads og hakekors.

Griffin beskriver seg selv som en forsvarer av ytringsfriheten mot det politisk korrekte og liberale etablissementet. Han har blant annet latt seg fotografere med munnbind for å vise hva han mener.

Nick Griffin

Nick Griffin, leder av BNP.

Foto: Max Nash / Scanpix/AP

I 1998 ble han dømt for å ha oppfordret til hat mellom folk, basert på materiale som fornekter holocaust.

De siste kontroversene han har vært innblandet i er blant annet forslaget om å bare senke båtene med flyktninger fra Afrika og å sammenligne høyerestående militærpersoner som har kritisert BNP med Nazi-generaler i Nürnberg-rettssakene etter Andre verdenskrig.

BBCs politiske flaggskip

Men den største kontroversen er kanskje likvel deltagelsen i programmet «Question Time» - BBCs flaggskip for politiske diskusjoner.

Motstandere av Griffin mener at å gi ham plass på «Question Time» er det samme som å gi ham den legitimiteten han har ønsket seg så lenge, men som han ifølge dem ikke har rett på.

BBC argumenterer med at som en demokratisk valgt politiker, hvis parti fikk nesten en millioner stemmer ved Europa-valget, så har han rett til taletid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt