Normal

Demonstranter stormer Iraks parlament

Flere hundre demonstranter som støtter den sjiairakiske lederen Moqtada al-Sadr har presset seg inn i Bagdads tungt bevoktede regjeringsdistrikt og mange har tatt seg helt inn i parlamentet.

Flere tusen tok seg inn i parlamentet i Bagdad

I flere uker har tilhengere av den sjiairakiske lederen Moqtada al-Sadr demonstrert utenfor den grønne sonen i Bagdad. I dag stormet flere av dem parlamentet.

Foto: AHMED SAAD / Reuters

Mange av demonstrantene kom seg inn i den tungt bevoktede, såkalte grønne sonen under en protest lørdag ettermiddag. Nå har myndighetene i landet erklært unntakstilstand.

Demonstrert i flere uker

Flere hundre har kommet seg helt inn i selve parlamentsbygningen.

Dette er regnet som det best bevokede og sikretse området i Bagdad og huser regjeringskontorer, nasjonalforsamlingen, utenlandske ambassader og internasjonale organisasjoner.

Sadrs tilhengere har i flere uker demonstrert utenfor sperringene for å presse statsminister Haider al-Abadi til å innføre reformer. Blant annet krever de at Abadi erstatter nåværende ministre med uavhengige teknokrater for å få bukt med korrupsjonen som lenge har gjennomsyret det politiske systemet.

De mange demonstrasjonene og en serie med feilslåtte reformtiltak, sammen med et korrupt maktapparat, har lenge paralysert de irakiske myndighetene i deres kamp mot IS, og tiltak mot den økonomiske krisen landet opplever som følge av de lave oljeprisene.

IS-bombe

Nok et bevis så innbyggerne sør i Bagdad i dag, da minst 21 mennesker ble drept av en bilbombe rettet mot sjiamuslimske pilegrimer i utkanten av den irakiske hovedstaden.

Bomben ble utløst ved veien i Nahrawan, som pilegrimene bruker under den årlige vandringen til sjiamuslimenes imam Musa Kadhims grav sørøst i Bagdad.

IS bilbombe i Bagdad

Tre gutter undersøker en av bilene som ble skadet da en bilbombe eksploderte i en av forstadene sør i Bagdad i dag.

Foto: WISSM AL-OKILI / Reuters

Flere tusen sjiamuslimske pilegrimer fra hele Irak er de neste dagene ventet å delta i vandringen til fots til Kadhimiyah-helligdommen for å markere imamens død på 700-tallet.

Også fjorårets pilegrimsvandring i Nahrawan ble angrepet. Minst 13 mennesker ble drept den gang.

IS erobret store deler av det nordlige og vestlige Irak i 2014. Siden har irakiske styrker med amerikansk luftstøtte gjenerobret betydelig terreng fra ekstremistgruppa. IS utfører jevnlig blodige angrep mot både sivile og sikkerhetsstyrker i regjeringskontrollerte områder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt