NRK Meny
Normal

Demonstrantene i Hongkong avlyser samtaler med myndighetene

Studentene som leder protestene i Hongkong sier at de planlagte samtalene med myndighetene avlyses etter sammenstøtene fredag.

En skadet demonstrant blir hjulpet vekk av politiet i Hongkong

En prodemokratisk demonstrant blir hjulpet vekk av politiet i Hongkong, etter at han skal ha blitt skadet av motdemonstranter. Sammenstøtene skal ha ført til at de planlagte samtalene mellom studentene som leder protestene og myndighetene er avlyst.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Hongkongs studentforbund (HKFS) sier de ikke hadde noe annet valg enn å avlyse samtalene. Forbundet mener politiet lot kriminelle gjenger angripe flere av demonstrantenes leirer fredag.

Målet med samtalene skulle være å få slutt på de omfattende demonstrasjonene i Hongkong.

Fredag brøt det ut uro i Mong Kok-området i Hongkong. Mange av Hongkongs innbyggere er ikke enige med de pro-demokratiske demonstrantene.

Skulle få slutt på demonstrasjonene

Sent torsdag kveld understreket Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying at han ikke ville gå av ved midnatt slik demonstrantene krevde.

Samtidig sa han seg villig til å gå i dialog med studentlederne som har stått i spissen for protestene. Det ville ikke demonstrantene, men det sa seg derimot villige til å møte byens visestatsminister Carrie Lam.

– For første gang siden 31. august har en minister gått med på å snakke med studenter eller borgere. Dette er et avgjørende øyeblikk, sa studentlederen Lester Shum i en tale til demonstrantene, ifølge avisa South China Morning Post.

Fredag truet de imidlertid med å avlyse samtalene, i protest mot det de hevder er organiserte angrep fra motparten.

HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY

Demonstrantene sin taktikk har blant annet vært å blokkere veier og fremkomstårer i Hongkong. Også i natt var demonstranter ute i gatene.

Foto: XAUME OLLEROS / Afp

Rev ned barrierer

Etter at myndighetsvennlige grupper rev ned demonstrantenes barrierer og telt som brukes til å oppbevare forsyninger fredag, kom det til sammenstøt med demokratiforkjempere.

Tre av de største protestgrupperingene varslet da at de hadde fått nok.

– Hvis ikke myndighetene setter en umiddelbar stopper for de organiserte angrepene mot tilhengerne av Occupy-bevegelsen, vil studentene avstå fra dialog med myndighetene om politiske reformer, het det i en uttalelse.

Vil ha demokratisk valgt leder

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

Avisa til Kinas kommunistparti, Folkets Dagblad, skriver fredag at protestene i Hongkong er dømt til å mislykkes. Demonstrantenes krav er verken lovlige eller rimelige, heter det i en lederartikkel som er trykt på avisa førsteside.

TOPSHOTS-HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY

Også i dag måtte politiet i Hongkong stille seg mellom pro-demokratiske demonstranter og Kina-sympatisører som havnet i slåsskamp.

Foto: ANTHONY WALLACE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt