Hongkong-demonstranter angripes av hackere

Demonstrantene i Hongkong angripes av et av de mest sofistikerte virusene noensinne. – Sannsynlig at angrepet kommer fra kinesiske myndigheter, sier Asia-korrespondent Peter Svaar.

Mann tar bilde av gatene i Hongkong

TELEFONANGREP: Demonstrantene i Hongkong bruker sosiale medier aktivt for å få oppmerksomhet rundt saken sin, noe kineserne veldig klar over. Nå tyder mye på at de har satt i gang et massivt hackerangrep rettet mot demonstrantenes telefoner.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

mobilskjerm med programmet FireChat

FIRECHAT: Appen FireChat er blitt svært populær i Hongkong etter at gateprotestene startet for fem dager siden. FireChat er utviklet av Open Garden og gjør at brukerne kan kommunisere med hverandre via bluetooth.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Demonstrantene i Hongkong går sin femte kveld med protester i møte. Kinesiske myndigheter har allerede stengt Instagram for å hindre at bilder fra protestene blir spredd og nå blir smarttelefonene til demonstrantene angrepet av hackere.

Viruset, som kalles Xsser, kan stjele tekstmeldinger, bilder, telefonlogger, passord og annen data fra de mobile Apple-enhetene, forteller forskere ved sikkerhetsselskapet Lacoon Mobile Security til nyhetsbyrået Reuters.

Det finnes også et virus skreddersydd for Android-telefoner.

– Dette er et av de mest sofistikerte virusene som til dags dato er blitt brukt på Apples programvare, iOS, sier Michael Shaulov, sjef ved Lacoon Mobile Security til Reuters.

Forkledd som en app

Kampen mellom myndighetene og demonstrantene foregår ikke bare i gatene, men også på nettet, sosiale medier og på smarttelefonene.

Xsser benytter seg nettopp av demonstrantenes bruk av sosiale medier og smarttelefoner. Ifølge undersøkelsene som Lacoon Mobile Security har gjort, er viruset forkledd som en applikasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet har satt opp sperringer for demonstrantene ved regjeringskvartalet

DEMONSTRASJONER: Politiet har satt opp sperringer for demonstrantene ved regjeringskvartalet for å få bukt med demonstrantene.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Demonstrantene får en anonym melding på Whatsapp, hvor de blir oppfordret til å laste ned en ny app som skal være designet av gruppen Code4HK – en gruppe aktivister som kjemper for økt statlig innsyn og åpenhet i Hongkong.

– Nå ser vi det første tegnet på at sofistikerte hackere beveger seg fra å infisere PC-er og laptoper til smarttelefoner, sier Shaulov.

Kodene som er brukt for viruset, er skrevet på kinesisk. Kvaliteten og det faktum at dataviruset er rettet mot demonstrantene, tyder på at angrepet kommer fra en sofistikert hacker i Kina, forteller sjefen ved Lacoon Mobile Security.

Et veldig sofistikert angrep

Peter Svaar i Hongkong

HONGKONG: NRK-korrespondent Peter Svaar kjenner til hackerangrepet, og tror det er sannsynlig at kinesiske myndigheter står bak.

Foto: NRK

NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar fikk høre om hackerangrepet i går.

– Demonstrantene frykter dette viruset. Det angriper demonstrantenes telefoner, men ingen vet helt hvordan. Det eneste vi vet er at det angriper via WhatsApp på Android-telefoner.

Ifølge Svaar fungerer viruset bare på telefoner som er «jailbreaket». Det vil si at man overstyrer produsentens innstillinger på telefonen. Grunnen til at mange velger å gjøre dette er at man kan installere programvare som ikke er godkjent av Apple.

– Dette er et veldig sofistikert dataangrep som helt klart er rettet mot demonstrantene.

Svaar: – Sannsynlig at kineserne står bak

Kinesiske myndigheter har allerede blokkert Instagram, for å hindre at bilder og videoer av demonstrasjonene blir spredd via bildedelingstjenesten.

Emneknaggen #occupycentral er også blitt blokkert på den kinesiske versjonen av Twitter.

I frykt for at kinesiske myndigheter skal stenge av internett, har demonstrantene vendt seg mot den nye mobilappen «FireChat», som tillater brukerne å sende meldinger uten å bruke mobilnettet. Fra morgenen 28. september til 1. oktober ble appen lastet ned 200.000 ganger.

Svaar mener det er veldig sannsynlig at angrepet kommer fra Kina.

– Alt tyder på at det er kineserne som står bak, selv om det ikke er mulig å bevise dette.

Korrespondenten mener også det er store muligheter for at angrepet kommer fra kinesiske myndigheter.

– Når det er så sofistikert krever det store ressurser, så dette er nok ikke noe som kommer fra gutterommet. Det er mer sannsynlig at det er statlige aktører som står bak, og det er jo mildt sagt et interessant sammentreff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt