Politiet ryddet bort demonstranter - nå er de tilbake

Natt til lørdag var det store sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong. 240 personer ble skadd og 33 pågrepet av politiet. Nå er folk tilbake i gatene igjen.

Created by InfoDispatcher

Se video fra opptøyene og dagen derpå i Hongkong.

Mindre enn et døgn etter at politiet hadde gjenåpnet en travel hovedgate i Mongkok-distriktet for trafikk, var demonstrantene tilbake.

Like før raste det voldsomme gatekamper i området. Mens politiet brukte køller og pepperspray, forsøkte demonstrantene å vegre seg med paraplyer og dykkermasker. Da politiet trakk seg tilbake ved daggry, skjedde det til jubel fra demonstrantene.

Det siste døgnet har minst 240 personer blitt skadd, opplyser helsemyndighetene i Hongkong, ifølge CNN. Flere politifolk er blant de skadde. I tillegg er minst 33 personer pågrepet, melder Hongkongs rikskringkasting RTHK.

Samme dag varslet Hongkongs myndigheter at samtalene som partene ble enige om tidligere i uken, skal innledes tirsdag. Utspillet har foreløpig ikke blitt kommentert av protestlederne, og spørsmålet er om den siste opptrappingen vil gjøre det vanskeligere å få til en dialog.

(Saken fortsetter under bildet)

TOPSHOTS-HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY

Politiet brukte pepperspray mot demonstrantene i natt.

Foto: ANTHONY WALLACE / Afp

Utfordrer Beijing

Demonstrasjonene har pågått i tre uker, og utgjør den største politiske utfordringen for kinesiske myndigheter siden et studentopprør ble knust i Beijing i 1989.

Demonstrantene, mange av dem studenter, krever fullt demokrati og raser mot nye valgregler som gjør at kun personer godkjent av Beijing vil kunne stille som kandidat til å bli Hongkongs leder.

Hongkongs politisjef Andy Tsang mener protestene undergraver loven og truer folks sikkerhet. På en pressekonferanse brøt han tre ukers taushet, og fremholdt at politiet til nå har utvist stor toleranse.

– Likevel har de ikke greid å hindre demonstrantene i å bli mer radikale og voldelige, framholdt han.

Tre netter med bråk

Til sammen vokste demonstrasjonen til 9.000 mennesker natt til lørdag. Det var tredje natt på rad at det ble bråk etter flere uker med fredelige demonstrasjoner og et politi som holdt en lav profil.

Mongkok er en mindre protestleir på den andre siden av sundet fra Admiralty og Causeway Bay, der regjeringskontorene ligger og der hoveddemonstrasjonene finner sted.

Etter at politiet fikk skarp kritikk for brutal framferd da demonstrasjonene startet, har de holdt en lav profil. Men de siste dagene har de begynt å rydde bort barrikader, angivelig for å la trafikken i den travle byen gå som normalt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt