NRK Meny
Normal

Demonstrant drept dagen før markering av arabisk vår

Kvelden før egypterne skal feire at det er fire år siden opprøret mot tidligere president Hosni Mubarak, ble en kvinnelig demonstrant drept i sammenstøt med politiet.

Aktivist skutt i Kairo

DEMONSTRERTE OG BLE SKUTT: Kvinnen ble skutt under en demonstrasjon i Kairo lørdag, dagen før minnesdagen for revolusjonen som endte et tretti år langt presidentstyre, og ga løfter om frihet og demokrati.

Foto: AL YOUM AL SAABI / Reuters

Ifølge egyptiske myndigheter skal kvinnen ha blitt drept etter å ha blitt skutt under en protest i Kario lørdag.

Meddemonstranter hevder overfor nyhetsbyrået AFP at kvinnen ble skutt av politiet da de forsøkte å spre demonstrantene som tilhørte et sosialistisk parti. Hun døde senere av skuddskadene på sykehus.

– Politiet brukte tåregass, skjøt mot oss og arresterte partiets generalsekretær og fem andre medlemmer, hevder en av demonstrantene Adel el-Meligy.

Slo ned på folkedemonstrasjoner

Demonstrasjon i Kairo

Politiet arresterer en av demonstrantene under protesten i Kario lørdag.

Foto: MOHAMED EL-RAAY / Afp

Demonstrasjonen skulle være en symbolsk protest til minne om revolusjonen 25. januar 2011, da folkedemonstrasjoner veltet president Hosni Mubarkas tretti år lange styre.

De atten dagene revolusjonen varte ble starten på det som skulle være den arabiske våren, som brakte håp om frihet og demokrati.

Våren ble likevel ikke slik mange håpet på. Den minnet mer om en hard vinter.

To år etter Mubarak ble avsatt, tok militæret over kontrollen og styrtet den demokratisk valgte presidenten, Mohamed Morsi. Lederen av Det muslimske brorskap hadde da opplevd nye folkeprotester mot sitt styre.

Forsvarssjefen som avsatte Morsi, Abdel Fattah al-Sisi, ble deretter valgt til ny president i Egypt.

Demonstrasjoner blusset opp igjen

Med jernhånd sørget militæret etter Sisis maktovertakelse for en brå slutt på folkedemonstrasjoner på gata.

Ifølge menneskerettighetsaktivister ble nye lover innført som effektivt begrenset muligheten for demonstrasjoner. Rettighetene og friheten som demonstrantene vant frem med i 2011-opprøret smuldret bort.

Tilhengere av Det muslimske brorskap og liberale aktivister har i tida etter militærets inngripen blitt fengslet for å ha deltatt i protester.

De to siste ukene før markeringen av revolusjonen i 2011, har imidlertid flere demonstrasjoner blusset opp i byene Kairo og Alexandria, ifølge Reuters. Tilhengerne av folkerevolusjonen beskylder Sisi for å styre etter de samme, eneveldige prinsippene som avsatte Mubarak.

Sisi avviser beskyldningene, og sa denne uka at egypterne har rett til å demonstrere, men advarte i samme håndvending mot at protester kunne skade landets økonomi.

Aktivist får hjelp etter å ha blitt skutt

En meddemonstrant forsøker å hjelpe kvinnen som ble skutt under demonstrasjonen i nærheten av den symboltunge Tahirplassen.

Foto: AL YOUM AL SAABI / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt