Demokratisk guvernør går over til Trumps side

Midt i bråk og Russland, Nord-Korea og helsereformen fikk president Trump en skikkelig gladmelding i kveld: En demokratisk guvernør skifter side.

Jim Justice

MILLIARDÆR: Jim Justice er en svært rik politiker som har skapt sin formue på investeringer i blant annet kullgruver.

Foto: Sholten Singer / AP

Jim Justice, som er demokratisk guvernør fra den amerikanske delstaten Vest-Virginia, skifter parti fra demokratisk til republikansk. Det ble bekreftet i kveld ifølge nyhetsbyrået AP.

Overgangen gjøres idet presidenten planlegger å besøke delstaten som over flere valg har beveget seg i republikansk retning.

Skal annonseres på valgmøte

Den nye partitilhørigheten skal annonseres på et valgarrangement for partimedlemmer senere i kveld, der også presidenten skal være til stede.

Justice ble valgt som demokrat i november med 49 prosent av stemmene. I presidentvalget på samme tid stemte 69 prosent av de stemmeberettigede i Vest-Virginia på Trump.

Med Justices overgang står demokratene igjen med bare 15 av USAs 50 guvernører.

Eier 70 kullgruver

66 år gamle James Conley Justice Jr. er en forrentingsmann som har slått seg opp innen kullgruvedrift og landbruk. Han eier over 50 selskaper, inkludert et luksusferiested, og er en av få milliardærer fra den lille staten.

Justice eier over 70 aktive kullgruver i fem stater, og han er flere ganger bøtelagt for grove brudd på sikkerheten, ifølge NPR.

Han er regnet som Vest-Virginias rikeste mann. Forbes anslår formuen hans til å være på 12,5 milliarder norske kroner. Han skal ha donert flere millioner til et lokalt universitet, sykehus og speiderbevegelsen i hjemstaten.

Vinglende golfer og businessmann

Justice er også en ivrig golfer, akkurat som presidenten.

I likhet med Trump er han også uten politisk erfaring. Han entret den politiske scenen som forretningsmann, og ble valg som demokratisk guvernør i 2016.

Han er en erklært klimaskeptiker, og støttet ikke Hillary Clinton i fjorårets presidentvalg, på grunn av hennes motstand mot kullindustrien.

Politisk sett er han vinglete. Først var han registert som uavhengig, deretter republikaner. Så i februar 2015 meldte han seg ut av det republikanske og inn i det demokratiske partiet. Nå er han tilbake igjen.

I slutten av juli var president Trump på besøk i staten hvor han talte til 30 000 gutte-speidere på landsleir. Talen var sterkt politisk, og Trump spøkte blant annet med å sparke en minister og refset tidligere president Barack Obama. Guvernør Justice takket etterpå presidenten varmt for den omstridte talen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt