NRK Meny
Normal

Denne protesten får skryt av Obama

Demokratenes holdt en storstilt protestaksjon med krav om våpenkontroll i Representantenes hus.

Demokratiske kongressmedlemmer satte seg ned i protest

AKSJON: Den demokratiske kongressmannen John Lewis (midt i bildet) ledet aksjonen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Med tepper, soveposer og mat holdt de stand inn i nattestimene. Nesten 100 demokrater satte seg ned på gulvet. De nektet å flytte seg inntil de fikk republikanerne med på en avstemning om strengere våpenkontroll.

Torsdag formiddag norsk tid hadde demonstrasjonen pågått i over 16 timer. Den republikanske lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, forsøkte å stoppe demonstrasjonen, men ble overdøvet av protester.

– Ingen lov, ingen pause, ropte politikerne.

Fikk ros av Obama

De krever at møtene i Representantenes hus fortsetter i neste uke slik at nye og strengere våpenlover kan debatteres og stemmes over. I utgangspunktet skal de folkevalgte ha ferie.

Det er ikke lov til å filme og ta bilder i Representantenes hus så lenge det ikke pågår en offisiell sesjon, men de folkevalgte har selv sørget for å dokumentere demonstrasjonen via sosiale medier.

– Republikanerne i huset har kanskje skrudd av kameraene, men de kan ikke dempe stemmene våre. Vi må ta grep om våpenkontroll, tvitret Hillary Clinton.

Protestene fikk ros av president Barack Obama, som takket aksjonsleder John Lewis på Twitter.

Den demokratiske kongressmannen John Lewis er et ikon fra borgerrettighetskampen, og marsjerte med pastor Martin Luther King Jr. i 1960.

Laster Twitter-innhold

Overdøvet av protester

Klokken 23.30 lokal tid kom senator Elizabeth Warren, som representerer Massachusetts, med smultringer til demonstrantene som holdt seg våkne.

Rundt klokken 2.30 lokal tid fant en offisiell sesjon sted for å få gjennom et republikansk lovforslag om hvordan håndtere Zika-utbrudd.

Deretter tok Representantenes hus pause igjen fram til 4. juli for å sette en stopper for sitt-ned-aksjonen.

Demokratene kalte denne handlingen feig og fortsatte å rope Ingen lov, ingen pause, og emneknaggen «No bill, no break trender» på Twitter.

Orlando-massakren i forrige uke, der 49 mennesker ble drept, har forsterket kravene om at det trengs strengere våpenlover.

Våpenprotest

LA UT BILDER: De folkevalgte demonstrantene i Representantenes hus la selv ut bilder fra aksjonen på sosiale medier da TV-kameraene måtte slås av.

Foto: HANDOUT / Reuters/NTB Scanpix

Kalte politikerne feige

– Er dere reddere enn barna på Sandy Hook? spurte en av aksjonistene, demokraten Mike Thompson.

Sandy Hook er navnet på skolen der 26 personer ble drept i en skytemassakre i 2012, deriblant 20 barneskoleelever.

Også seks senatorer deltar i aksjonen, blant dem senator Chris Murphy som i forrige uke holdte en 15 timer lang tale for å tvinge Senatet til å stemme over nye våpenrestriksjoner. Avstemningen ble holdt mandag kveld, men forslagene endte med å bli nedstemt.

Blant demonstrantene er også Tammy Duckworth, en tidligere soldat som mistet begge beina i Irak. Hun tok seg ut av rullestolen og satte seg ned på gulvet sammen med de andre.

Protester

WASHINGTON: Hundrevis av mennesker demonstrerer også utenfor i Representantenes hus i Washington.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt