Demokratenes storseier kan bety dårligere tider for republikanerne

Demokratenes seier i guvernørvalgene er en indikasjon på at Trump-bølgen ikke er ustoppelig, mener USA-ekspert.

Kommentator Vårin Alme om president Trump

Det er ett år siden Donald Trump ble valgt som USAs president. Vårin Alme mener valgresultater på delstatsnivå nå viser at demokratene kan gå mot bedre tider.

Natt til onsdag norsk tid var det valg på guvernørnivå i delstatene Virginia og New Jersey, og resultatene viser en uventet seier til Det demokratiske partiet.

– Det er den første valgindikasjonen etter Trump-tiden, og det kan være en indikasjon på at det lover godt for demokratene i forkant av mellomvalget, sier Vårin Alme, kommentator hos amerikanskpolitikk.no.

Onsdag kveld stilte hun og NRKs USA-korrespondenter opp for å prate om hvordan Trumps første år som president har vært. Til neste år avholdes mellomvalget i USA, der det skal velges representanter til Representantenes hus.

– Lover godt for demokratene

Alme mener delstatsvalgets resultater viser at Trump-bølgen ikke er ustoppelig.

– Særlig i Virginia der en republikansk kandidat (Ed Gillespie, jour. anm.) har prøvd å fri til Trumps velgere, uten at det har funket.

Hun nevner også at det har skjedd en organisering av velgere som har gjort at flere går til stemmeurnene. Også det lover godt for demokratene, mener Alme.

Demokratene i Virginia vant setene til både guvernør, viseguvernør, og riksadvokat i nattens valg. De fikk også et flertall i delstatsforsamlingen med 48 delegater mot 47 republikanske delegater.

Transkvinne vant mot republikaner

Resultatet som har fått mest oppmerksomhet er valget av Danica Roem, en 33 år gammel transkjønnet kvinne som vant mot republikaneren Bob Marshall, en republikansk politiker som blant annet støttet et lovforslag som ville hindre transkjønnede elever i å bruke offentlige toaletter som stemmer overens med kjønnet de identifiserer seg med. Han har også støttet et lovforslag som skulle hindre homofile i å tjenestegjøre i Virginias nasjonalgarde.

Danica Roem

Danica Roem (i midten) ble valgt inn til delstatsforsamlingen under Virginias guvernørvalg natt til onsdag.

Foto: Jahi Chikwendiu / AP

Roem er ikke den første transkjønnede statlige lovgiveren i USA. Stacie Laughton vant et sete i New Hampshires lovgivende myndighet i 2012, men trådte av før hun startet i jobben. I 1992 vant Althea Garrison, som da ikke var åpent transkjønnet, et sete i Massachusetts lovgiver. Hun ble senere hengt ut som transkjønnet av en konservativ avis, skriver BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt