Demokratene vil granske Trumps Khashoggi-svar

Fremtredende demokrater vil se nærmere president Donald Trumps reaksjon på drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, skriver Washington Post.

FILES-US-SAUDI-POLITICS-DIPLOMACY-OIL

Onsdag takket Trump Saudi-Arabia for lavere oljepriser – en dag etter å ha sagt at USA vil fortsette å være en «stødig partner» av kongeriket, til tross for drapet på den fremtredende journalisten, Jamal  Khashoggi. Dette bildet av president Donald Trump (H) og Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman al-Saud er tatt er tatt 20. mai 2017 da de deltok på et møte i Riyadh.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Det skal skje i sammenheng med en større gransking av presidentens forbindelser til Saudi-Arabia, sier demokraten Adam Schiff til avisen. Han er ventet å lede etterretningsutvalget i Representantenes hus, når demokratene tar over flertallet der fra januar.

Schiff vil undersøke om Trumps økonomiske forbindelser til det saudiarabiske regimet kan ha påvirket presidentens reaksjon på Khashoggi-drapet. I 2015 sa Trump at han tjente «hundrevis av millioner dollar» på investeringer i Saudi-Arabia.

Adam Schiff

Demokraten Adam Schiff vil at Kongressen vil da få en klarere oversikt over om Trump bevisst har omtalt CIAs konklusjon uriktig for å beskytte kronprinsen, og i så fall i hvor stor grad, sier han til avisen.

Foto: Brian Snyder / Reuters

– Det er en hel masse potensielle finansielle interessekonflikter og problemer omkring honorarer, som Kongressen er nødt til å komme til bunns i, sier Schiff.

Presidenten har sagt at det ville vært en «forferdelig feil» å ødelegge forholdet til kongeriket og har kommet med påstander om at det ville gitt skyhøye oljepriser og ødelagt verdensøkonomien.

Laster Twitter-innhold

Hevder at CIA ikke har konkludert

I en CIA-rapport som er lekket til amerikanske medier, skal konklusjonen være at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er direkte knyttet til drapet på Khashoggi. Trump har imidlertid hevdet at CIA ikke har konkludert om kronprinsens rolle.

CIAs konklusjon er blant annet basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, som er Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi. Ifølge Washington Post stammer opplysningene fra kilder i CIA som er kjent med saken.

Tyrkiske Hürriyet melder til og med at de sitter på et lydopptak som inkriminerer kronprinsen.

På et pressemøte i Palm Beach i Florida fredag avviste Trump at CIA har konkludert med at kronprinsen bestilte journalistdrapet.

– De har ikke kommet til noen konklusjon. De bare føler enkelte ting. Jeg har rapporten, sier Trump.

På spørsmål om hvem som eventuelt kan holdes ansvarlig for drapet, svarte Trump.

– Kanskje verdenssamfunnet burde holdes ansvarlig. For verden er et ondskapsfullt sted.

Drept på konsulatet

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Han var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. I september 2017 forlot Khashoggi hjemlandet, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet, i likhet med mange aktivister og regimekritikere.

Det siste året har han som skribent vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, spesielt krigen i Jemen, den diplomatiske striden med Canada og pågripelsene av kvinnerettsaktivister.

SISTE NYTT

Siste nytt