NRK Meny
Normal

Demokratene stanset forsøket på å velte Iran-avtale

Washington (NRK): Atomavtalen med Iran blir ikke stanset av kongressen i USA, og president Barack Obama trenger ikke bruke vetoretten sin. Det betyr at avtalen formelt blir godkjent 19. oktober.

President Barack Obama

USAs president Barack Obama fikk nok støtte i Senatet til å sikre at atomavtalen med Iran gjennomføres.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Motstanderne trengte 60 stemmer for å fortsette kampen om Iran-avtalen, men bare fire demokrater i Senatet stemte nei i natt.

Dermed har president Barack Obama vunnet en stor seier.

– Dette er en seier for diplomatiet, for nasjonal sikkerhet og for sikkerhet i verden, sa Obama i en uttalelse etter at resultatet var klart.

Slipper å legge ned veto

Republikanerne og noen få demokrater har forsøkt å få støtte til en resolusjon for å stanse atomavtalen. President Barack Obama har gjort det helt klart at han ville nedlegge veto mot en slik resolusjon.

Men nå vil ikke avtalen om Irans atomprogram engang komme opp til avstemming i senatet. Obama slipper å legge ned veto.

Opphetet debatt

– Dere har akkurat gitt ayatolla Ali Khamenei 100 milliarder dollar og fritt leide til en atombombe, ropte republikaneren Lindsey Graham fra talerstolen i natt i en opphetet debatt.

Hele det republikanske flertallet stemte mot, men tapte likevel.

Det gjorde også pro-israelske lobbygrupper som har brukt mer enn 300 millioner kroner på kampanjer mot avtalen.

Neste år

Atomavtalen ble inngått i juli mellom Iran og den såkalte 5 + 1-gruppen, det vil si de fem vetolandene medlemmene av FNs sikkerhetsråd samt Tyskland.

Avtalen legger opp til at mange sanksjoner mot Iran oppheves mot at Iran legger alle planer om utvikling av atomvåpen bort.

Men Republikanerne mener at Iran vil jukse og utvikle atomvåpen likevel, samtidig som opphevelse av sanksjonene gir dem betydelig større innflytelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt