Hopp til innhold

Demokratene går videre med riksrettsprosessen

Demokratenes Nancy Pelosi mener Donald Trump har misbrukt makten sin som president, og ber om at riksrettstiltalen mot ham gjøres klar.

Nancy Pelosi snakker til pressen 5. desember 2019.

VIL HA RIKSRETTSTILTALE: Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, ga klar beskjed på en pressekonferanse torsdag om at hun ønsker en riksrettstiltale mot Trump.

Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo

Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, ber om at det utarbeides et forslag til tiltale i riksrettsprosessen mot USAs president Donald Trump.

– Det som står på spill, er demokratiet vårt, sier Pelosi.

Hun har nå bedt om at det blir utarbeidet et forslag til tiltale i riksrettsprosessen. Det betyr at det kan ligge an til avstemning om riksrett allerede før jul.

– Presidenten gir oss ikke noe annet valg enn å gripe inn når han nok en gang forsøker å korrumpere valget for egen vinnings skyld, forklarer Pelosi.

Donald Trump

UNDER PRESS: USAs president Donald Trump må møte i riksrett, hvis kritikerne får det som de vil.

Foto: Evan Vucci / Evan Vucci

Senatet avgjør

Trumps talsperson Stephanie Grisham skriver på Twitter at Demokratene burde skamme seg over beslutningen, men legger til at presidenten ser fram til en rettferdig prosess i Senatet.

Mens det er Nancy Pelosis parti Demokratene som har flertallet i Representantenes hus, er det Donald Trumps parti Republikanerne som kontrollerer Senatet.

Og det er Senatet som til slutt avgjør om Trump skal felles i en riksrettssak.

Pelosi mener for sin del at sakens faktum er ubestridt.

– Presidenten misbrukte sin makt for sin egen personlige politiske vinnings skyld, på bekostning av vår nasjonale sikkerhet, ved å holde tilbake militær bistand og et viktig møte i det ovale kontor i bytte mot en kunngjøring om en etterforskning mot hans politiske rival, oppsummerer hun.

Demonstranter protesterer mot Trump 11. november 2019 i New York på veterandagen i USA.

FLERE KREVER RIKSRETT: Da Donald Trump var i New York på veterandagen 11. november, gjorde disse personene det klart hva de mener bør skje med presidenten.

Foto: TOM BRENNER / Reuters

«Overveldende beviser»

Tidligere onsdag møtte Pelosi sine demokratiske partifeller bak lukkede dører og spurte dem «Er dere klar?» Svaret var et rungende «ja», skriver nyhetsbyrået AP, som viser til kilder som var til stede i rommet.

Pelosi skal tidligere ha vært imot å fortsette riksrettsprosessen mot Donald Trump, men etter høringsrundene som nå er gjennomført, ser den ut til å være uunngåelig.

I en 300 sider lang rapport basert på vitneforklaringene til en rekke høytstående diplomater og embetsfolk, konkluderte etterretningskomiteen i Representantenes hus tidligere i uka med at det foreligger overveldende beviser for at Trump misbrukte embetet sitt.

Norsk jusekspert: – Et spennende trekk

Det er politikerne i justiskomiteen i Representantenes hus som nå skal skrive utkastet til riksrettstiltalen mot president Trump.

Men siden riksrettsprosessen mot Trump allerede er i gang, ville komiteen uansett ha begynt å utforme tiltalen. Den trenger ikke noen tillatelse fra Nancy Pelosi for å starte med dette arbeidet.

Det forklarer Sofie Høgestøl, som er førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har også studert amerikansk grunnlovsrett i USA.

Høgestøl sier Pelosi kunne bare ha avventet justiskomiteens arbeid, uten å gjøre noe.

Sofie Høgestøl

FØLGER AMERIKANSK GRUNNLOVSRETT NØYE: Førsteamanuensis Sofie Høgestøl underviser i statsrett ved Universitetet i Oslo, og har studert amerikansk grunnlovsrett i USA.

Foto: NRK

I stedet holdt Demokratenes mektige politiker en pressekonferanse i Kongressen, på nøyaktig samme sted der hun i september annonserte at Demokratene ville starte en riksrettsprosess mot Trump.

– Det er et spennende trekk, sier Høgestøl.

Hun viser til at den canadisk-amerikanske historikeren Timothy Naftali kaller pressekonferansen til Pelosi «historisk».

Naftali skriver på Twitter at ingen av lederne for Representantenes hus i riksrettsprosessene mot de tidligere presidentene Richard Nixon eller Bill Clinton offentlig ba justiskomiteen om å fortsette mot en riksrettssak - på samme måte som Nancy Pelosi nå gjør.

Laster Twitter-innhold

Høgestøl mener Pelosi kan tjene på å være tydelig på at demokratene ønsker en riksrettstiltale.

– Etter høringene i etteretningskomiteen spurte noen demokrater om man burde ha reagert med en mindre alvorlig reaksjon mot Trump enn full riksrett. Nå har Pelosi ryddet unna de diskusjonene, ved å være så tydelig på at Demokratene ønsker dette.

Men strategien til Pelosi kan også gi henne problemer, tror Høgestøl.

– På den andre siden vil dette gi flere holdepunkter for kritikk fra republikanere som mener prosessen går for fort, og at man ikke har kommet til bunns i bevismaterialet mot Trump, sier Høgestøl.

Se også: NRK Urix forklarer mer om høringene om riksrett mot Trump.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Petter Oulie-Hauge.

NRK Urix, 13. november 2019.

SISTE NYTT

Siste nytt