Demokratene ber FBI etterforske justisministeren

Justisminister Jeff Sessions angripes fra alle hold etter det ble kjent at han skal ha hatt kontakt med russerne under valgkampen.

File Photo: U.S. Sen. Sessions is sworn in to testify at a Senate Judiciary Committee confirmation hearing to become U.S. attorney general on Capitol Hill in Washington

I HARDT VÆR: Det stormer rundt justisminister Jeff Sessions etter at hans kontakt med russerne ble kjent.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Demokratene i justiskomiteen i Representantenes hus ber nå FBI om å åpne en kriminaletterforskning av Donald Trumps justisminister Jeff Sessions, melder Reuters.

Torsdag morgen norsk tid ble det kjent at Sessions skal ha vært i kontakt med den russiske ambassadøren to ganger i løpet av fjorårets presidentvalgkamp.

Det var Washington Post som først kunne fortelle om den kontroversielle kontakten.

Møtene skjedde mens Sessions var Alabama-senator, medlem av den innflytelsesrike senatskomiteen for de væpnede styrkene og en av Trumps fremste utenriksrådgivere.

LES OGSÅ: Hva er det med Trump og Russland?

Nektet for enhver kontakt

I tillegg til kontakten – som i seg selv er kontroversiell – nektet Sessions for enhver kontakt med Russland da han ble spurt om dette under nominasjonshøringen i justiskomiteen 10. januar.

En slik høring blir gjort under ed.

Det er uttalelsen til Sessions overfor Kongressen som gjør at demokratene nå mener at FBI bør åpne etterforskning, skriver Reuters.

Laster Twitter-innhold

Republikanernes leder for etterretningskomiteen understreker imidlertid torsdag at det fortsatt ikke finnes bevis for en upassende kontakt med russiske myndigheter, melder nyhetsbyrået AP.

Sessions kommunikasjonssjef benekter ikke at Sessions møtte ambassadøren, men sier til NBC at Sessions ikke løy i sin forklaring fordi møtet skjedde i kraft av hans stilling som senator, og ikke som Trump-rådgiver.

Den forklaringen har altså foreløpig ikke vært nok til å stilne kritikken, men president Donald Trump sa torsdag at han har «full tillit» til Sessions.

– Bør erklære seg inhabil

Tidligere torsdag ba den republikanske majoritetslederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, Sessions om å erklære seg inhabil i en eventuell etterforskning av russernes mulige innblanding i presidentvalget.

– For enhver gransking som blir iverksatt, så er det viktig at alle stoler på den granskingen, sier McCarthy ifølge Reuters.

På spørsmål om dette betød at Sessions burde erklære seg inhabil, svarte McCarthy bekreftende.

– Fra det standpunktet, så tror jeg det hadde vært enklere, ja.

Også andre sentrale republikanere sier Sessions bør tre til side for etterforskningen.

– Jeg vet ikke om det er noen bånd mellom Trump-kampanjen og russerne. Jeg vil ikke basere avgjørelsen min på avisartikler. [Men] om det er noe der, og det går oppover i etterforskningskjeden, kan ikke Jeff Sessions, som er en god venn av meg, ta denne avgjørelsen om Trump, har Lindsey Graham sagt.

– Må trekke seg

Flere høytstående demokrater har allerede krevd at Sessions trekker seg fra stillinga, inkludert Elijah Cummings i kontrollkomiteen, senator Elizabeth Warren og Nancy Pelosi.

– Etter å ha løyet under ed til Kongressen, om sin egen kontakt med Russland, må justisministeren trekke seg. Vi må ha en uavhengig, ekstern kommisjon som etterforsker Trumps politiske, personlige og finansielle bånd til russerne, sa Pelosi i en uttalelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt