Hopp til innhold

Democratic Voice of Burma vil hjem

Aung San Suu Kyi har vært fast lytter av radiostasjonen Democratic Voice of Burma. Nå vil radiostasjonen hjem til Myanmar, etter 20 år i eksil i Norge.

Aye Chan Naing, redaktør i DVB

Redaktør i Democratic Voice of Burma, Aya Chan Naing, bekrefter at redaksjonen ønsker å flytte hjem.

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

I ettermiddag kommer Aung San Suu Kyi til Norge for å holde Nobelforedraget sitt, 21 år etter at hun ble tildelt fredsprisen.

Hun har siden hun ble tildelt Nobels fredpris i 1991 sagt at Norge vil være det første landet hun besøker, på grunn av takknemligheten over tildelinga og støtten fra de skandinaviske landene gjennom sitt politiske fangenskap.

Dette er en viktig dag for Aung San Suu Kyi, men det er også en svært viktig dag for den oslobaserte radio- og fjernsynsredaksjonen Democratic Voice of Burma.

Oscar-nominert

Den uavhengige redaksjonen Democratic Voice of Burma starta i enkle lokaler i Oslo i 1992. Informasjon og båndlagte intervjuer ble smugla ut av hjemlandet, og kringkasta fra Norge ved hjelp av satelitt og kortbølge.

I 2007 hadde radiokanalen blitt kjent over hele verden.

Under munkeopprøret dette året sendte et nettverk av videojournalister ut bilder som vist ehva som skjedde. Innsatsen ble belønna med både Oscar-statuett og Nobels fredspris-nominasjoner.

Vil flytte hjem

Samtidig med Aung San Suu Kyis besøk i Norge, kommer en delegasjon leda av Myanmars vise-informasjonsminister til Oslo. Allerede om ett år kan lover og regler være endra, slik at Democratic Voice of Burma kan vende hjemover igjen,

– Vi vil flytte tilbake. Vi vil gradvis redusere vårt arbeid i Oslo og flytte til Thailand. Etter hvert vil vi flytte til Burma, forteller Aya Chan Naing, sjefsredaktør for Democratic Voice of Burma.

Han mener en regelendring vil være svært viktig for demokratiseringa i Myanmar.

– Det vi trenger i landet vårt er meningsmangfold og mediekritiikk.

Utfordring å gå fra ulovlig til lovlig

Det kan imidlertid bli ei journalistisk utfordring for radiokanalen å gå fra å være illegal til å bli lovlig

– Vi sier alltid at det ikke står noe mellom oss og folket, og det må fremdeles være intakt, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt