Norge gikk til handelsorganisasjonen sammen med Canada i fjor og ba den avgjøre om EU bryter WTO-reglene med forbudet mot import og salg av sel.
Mandag innkasserte de to landene en delvis seier da en ekspertgruppe slo fast at EU-tiltaket er i strid med WTOs krav til frihandel. Det er unntakene i EUs forbud WTO henger seg opp i. Grønlandske inuitter får fortsatt selge selprodukter i EU, noe handelsorganisasjonen mener blir en forskjellsbehandling.
– På det prinsipielle opplever vi at vi får medhold, så er det andre ting som er mer problematisk, sier statssekretær Morten Høglund (Frp) i UD om avgjørelsen.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Moral og dyrevelferd
Ekspertene i WTO slår nemlig fast at forbudet ikke innebærer noe ulovlig handelshinder når EU begrunner det med hensynet til folks moralske oppfatning om dyrevelferd.
Med en slik avgjørelse fra WTO kan EUs regler bli stående om de gjøres gjeldende for alt av selprodukter, melder ABC Nyheter. Uansett ligger det trolig ikke an til noen umiddelbare endringer.
De tre partene har 60 dager på å bestemme seg for veien videre og om de vil anke avgjørelsen.
– Vi har ikke konkludert. Vi må se om vi ønsker at en slik avgjørelse skal bli stående, eller om vi opplever at det er grunnlag for en ny runde, sier Høglund til NTB.
Selfangst er i seg selv ingen stor næring i Norge, men har lange tradisjoner. Her er det selfangere fra ishavsskuta Norsel som er på jakt i Antarktis i 1964.
Foto: NTB scanpixForsvare interesser
– Vi opplevde at EU gikk til et handelspolitisk skritt det ikke var grunnlag for. Vi må forsvarer de interessene vi har, og dette er i høyeste grad en norsk interesse, sier han om starten på WTO-runden.
Høglund kaller saken prinsipielt viktig og økonomisk avgjørende for en bærekraftig næring – selv om det koster å kjøre konflikter gjennom WTO-systemet.
– Når muligheten til handel med og gjennom EU blir borte, er det ikke veldig mange muligheter igjen, sier han.
– Selseier
Dyrevelferdsorganisasjonen IFAW ser mandagens avgjørelse som «en seier for seler, dyrevelferd og europeere», mens inuittorganisasjonen Inuit Tapiriit Kanatami i Canada reagerer på det den ser som problematisk argumentasjon.
– De baserer det på folkeoppfatningen, og når du gjør det, står du i fare for å måtte forby alle andre industrier på samme måte. Hvem kan si hva som er plaging? Industrielt landbruk? Kylling-, svine- og storfekjøttindustrien? Hvem setter streken? spør Terry Audla i organisasjonen til nyhetsbyrået Canadian Press.
Floke
Selstriden er en av få uløste floker mellom Norge og EU, som har hatt forbud mot kjøp og salg av sel og selprodukter siden 2009. EUs mål er å begrense seljakten, mens Norge mener det ikke er grunnlag for det strenge regelverket.
En innskrenking av importen må være vitenskapelig fundert, og den norske fangsten gjøres med forsvarlige midler og ikke på truede bestander, er de norske argumentene.
EU-domstolen i Luxembourg har imidlertid tidligere gått god for forbudet.