Socialdemokraterna frir til sentrum – nekter å gi fra seg makten

Det er Centern og Liberalerna som først og fremst får invitasjon til samarbeid. Men da må de bryte med de andre partiene i den borgerlige Alliansen.

Löfven

Stefan Löfven nekter å gi seg. Kjemper for å få med sentrumspartier i sin koalisjon.

Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Scanpix

Valget søndag endte med dødt løp mellom blokkene i svensk politikk. De rødgrønne ligger så vidt foran, før forhåndsstemmene er talt opp.

– Tiden er inne for å bryte med det som lenge har vært en skadelig blokkpolitikk, sa parlamentarisk leder for Socialdemokraterna, Anders Ygeman, på en pressekonferanse i dag.

Socialdemokraterna vil beholde regjeringsmakten. Inviterer sentrumspartier til samarbeid på tvers av blokkene i svensk politikk.

Ber de «anstendige» om å bli med i regjering

Ygeman sa at han håper at de partiene som har stått for anstendighet under valgkampen skal bli med i en regjering som kan bryte og begrave blokkpolitikken.

På borgerlig side er det først og fremst Centern og Liberalerna som har nektet å inngå noen form for samarbeid med Sverigedemokraterna.

Ingen av lederne for de to største partiene har flertall i Riksdagen for sitt regjeringsalternativ, verken statsminister Stefan Löfven fra Socialdemkraterna eller Moderaternas leder, Ulf Kristersson.

VAL 2018 PRESS DAGEN EFTER

Kaos, dødt løp og jordskjelv er stikkord fra svenske aviser etter søndagens valg.

Foto: Hanna Franzén/TT / NTB Scanpix

Sverigedemokraterna vil ha samtaler

Sverigedemokraterna (SD) ligger på vippen, men ingen vil foreløpig samarbeide med partiet. Partiets leder, Jimmie Åkesson, har likevel sagt at han ønsker å innlede formelle samtaler med Moderaterna og Kristdemokraterna, skriver Expressen. Ifølge avisa har partileder Åkesson tatt kontakt med disse partienes ledere, Ulf Kristersson og Ebba Busch. Men de skal i følge avisa ha avvist invitten.

Alleiansepartnerne møttes i dag for å diskutere hva de skal gjøre etter valget. De vil fortsatt søke å danne ny regjering.

Svenske velgere er dypt splittet dagen derpå.

SWEDEN-POLITICS-VOTE

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, tar opp kampen med Löfven om statsminsiterposten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / AFP

Rå maktkamp

En rå maktkamp mellom sosialdemokraten Stefan Löfven og konservative Ulf Kristersson om statsministerposten er i gang. Og Löfven kan overraske, sier professor Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet til NTB.

– Stefan Löfven er en gambler, det har han vist tidligere. Vi vet ikke om han vil kunne gjøre det helt uventede, sier Hinnfors.

SISTE NYTT

Siste nytt